Mijn huis – Kruiningen

Wie Jos van Meir (71, gepensioneerd gynaecoloog voormalig Oosterscheldeziekenhuis Goes) en Marina van Meir-Muller (67). Huis villa in Chaletstijl (rijksmonument) in Kruiningen (ZL). Bouwjaar 1898. Wonen hier sinds 1978.

Tekst: Monique Bowman | Ed van Rijswijk

 

Jos van Meir bukt en wijst op een oneffenheid in het stoepje voor de zijdeur van de villa waar hij al bijna veertig jaar met zijn vrouw Marina woont. “Kijk, op deze plek zie je goed hoe de steen is afgesleten door al die patiënten die hier jaar in, jaar uit naar binnen gingen.”

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

Hij weet uit verhalen van dorpsbewoners dat er vaak rijen stonden voor het huis, dat ruim zestig jaar hét doktershuis was van Kruiningen. “De wachtkamer in het torenkamertje telde maar twee of drie stoeltjes en het gebeurde geregeld dat patiënten tot ver op de oprijlaan stonden. Mensen stuurden soms eerst hun kinderen met de opdracht te kijken hoe lang de rij bij de dokter was.”

Jos vertelt dat het huisarts Kolff van Oosterwijk was die de villa in 1898 liet bouwen in de eind 19de-eeuwse geliefde Chalet-bouwstijl, en dat Kolff in 1925 werd opgevolgd door dokter Nieuwenhuyse, die er tot 1962 praktiseerde. “Diens weduwe heeft het daarna verhuurd, tot mijn vrouw en ik het in 1978 kochten.”

‘Het gebeurde geregeld dat patiënten tot ver op de oprijlaan stonden’

Vanaf het kleine dijkje achter het huis – een ideale buffer om de weelderige moestuin met exoten als kiwistruiken en reuzeartisjokken tegen de Zeeuwse wind te beschermen – valt pas echt goed op hoe uitbundig de Chaletstijl met zijn sierspanten en pinakels is. Marina vertelt dat haar man zelf het onderhoud aan dak en gevels doet. “Daar heb ik een hydraulische hoogwerker voor hoor, ik waag me niet op een ladder”, lacht die, en zegt dat hij bij het klussen weleens op bijzondere vondsten is gestuit. “Toen het zinken dak vervangen moest worden, vonden we bijvoorbeeld de handgeschreven leuze ‘Lang leve Wilhelmina’. Die is ongetwijfeld achtergelaten door een van de werklieden bij de bouw van het huis, want 1898 was het jaar dat Wilhelmina werd gekroond.”

Binnenin heeft de villa wel wat van een kasteeltje, met zijn houten lambriseringen, marmeren schouwen en statige trap. Jos wijst op de gietijzeren radiatoren en meldt dat het nog de originele uit 1930 zijn. Wanneer we door de parkachtige tuin (met juwelen van bomen zoals een Kaukasische vleugelnootboom en van het Gardameer meegebrachte cipressen) terugwandelen richting toegangshek, ontwaren we aan weerszijden van de oprijlaan flinke palen. Ze blijken een typisch Zeeuws element te vormen in deze Kruiningse lusthof. “Dat zijn hardstenen hectometerdijkpalen uit de Napoleontische tijd, die stonden hier ooit langs de zeedijk.”

 

2 Reacties Reageer zelf

  1. Mart van Lieburg
    Geplaatst op 8 juli 2017 om 04:41 | Permalink

    Wat bijzonder! Bij de foto’s wordt ook een oude doktersauto in beeld gebracht. In het gedenkboek dat ik in 1999 voor de VVAA mocht schrijven vindt u op p. 25 een fraaie foto van een eerdere automobiel van dokter F.D. Kolff van Oosterwijk. Heeft de eigenaar nog meer documentatie? Prof.dr. Mart van Lieburg

  2. Jos van Meir
    Geplaatst op 10 juli 2017 om 15:14 | Permalink

    Beste Prof van Lieburg,de auto voor het koetshuis is een Chevrolet uit 1929 die ik in 1998 heb aangeschaft .De automobiel van Kolff v O is een ware Spijker met kenteken K1 ,die in 1915 is omgebouwd tot roadster ,ook op deze foto zit de oudste dochter achter het stuur.Zij trouwde met kno-arts de Jong uit Middelburg, die naar het schijnt regelmatig sluderde in de dokterspraktijk in Kruiningen.De zoon was algemeen chirurg in Heerenveen Toen ik F.D. de Jong belde in 2005 was hij 81 jaar