Mijn huis – Losser

Wie Jan Neetens (66, psychiater bij Dimence in Almelo en beeldend kunstenaar) en Marijke Obdeijn (64, kunstschilder, B&B-gastvrouw en voorheen maatschappelijk werkster ggz). Huis vrijstaand vakwerkhuis in Losser (Twente) met B&B ‘Bon Servies’ aan huis. Bouwjaar 1990. Wonen hier sinds 2010.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Ed van Rijswijk

 

Wat voor huis ze precies zoeken, dáár zijn Jan Neetens en Marijke Obdeijn niet helemaal uit wanneer ze rond 2009 de knoop doorhakken om hun woonplaats Alkmaar na bijna dertig jaar te verruilen voor Marijkes geboortestreek Twente. “We wisten alleen dat we iets bijzonders wilden, liefst in het buitengebied.”

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

Zes maanden lang bezichtigt het paar allerlei huizen. “Op een gegeven moment wist de makelaar geen raad meer met ons. En hij was heel verbaasd toen we na een half jaar uiteindelijk besloten om dit huis te kopen, nota bene de allereerste woning die we hadden bekeken”, lacht Marijke.

Jan vertelt dat de balken van het nog jonge vakwerkhuis écht oud zijn. “Dat was een van de dingen die ons zo aansprak. Dankzij historische bouwmaterialen heeft dit huis een oude look, maar met modern comfort.” Marijke voegt eraan toe dat ze door de grote, besloten achtertuin met zijn noten- en appelbomen en het uitzicht voor, op een park, tóch het gevoel hebben buiten te wonen.

Ook voor meubels opknappen draait het creatieve echtpaar de hand niet om

Omdat beelden nu eenmaal meer zeggen dan woorden, komen er al gauw foto’s op tafel. Van de tuin, in de zomer: een weelderige lusthof met romantische zitjes, potten vol bloemen en grote stapels hout voor de kachel. En we horen verhalen over het tweede huisje dat ze tot 2014 bezaten in de Belgische Ardennen. “Dat was ook niet clean en strak aangeharkt. Dit komt er qua sfeer heel dichtbij, ook hier kunnen we heerlijk ‘rommelen’.”

Wat ze onder dat laatste zoal verstaan, wordt duidelijk wanneer we een rondgang maken door huis en tuin. We zien twee liefdevol ingerichte B&B-gastenkamers (“Het lukte maar niet om hier in het oosten weer een baan in de ggz te vinden, dus zeiden vriendinnen: Marijke, ga toch iets leuks doen! Maar als onze zoons komen logeren, gaan die voor hoor”), de werkruimte waar Jan in alle rust kan werken aan zijn beelden, en het lager gelegen atelier in het achterhuis, waar Marijke – te midden van kasten boordevol brocante serviezen – schildert en schilderlessen geeft.

Terwijl Marijke honden Emma en Lieke vanuit de tuin binnenlaat, vertelt Jan dat het merendeel van het interieur van de kringloop komt. Dat het creatieve echtpaar ook voor meubels opknappen de hand niet omdraait, wordt duidelijk wanneer fotograaf Ed voorstelt om bewoners en honden bij de tafel te vereeuwigen. “Mooi zo”, lacht Marijke, “dan komen de eetkamerstoelen er ook op, want we hebben ons dit weekend uit de naad gewerkt om die nog snel af te krijgen!”

 

2 Reacties Reageer zelf

 1. Mariëtte Kunz
  Geplaatst op 4 maart 2018 om 10:16 | Permalink

  Heerlijk huis waar geleefd wordt.
  Hoeveel mensen op deze leeftijd hebben al niet gekozen voor een appartement met designmeubels. Veel te vroeg , denk ik dan.
  Dit is pas echt ‘Healing environment ‘: samen met je honden in een woonkeuken.

 2. Janine Keegstra
  Geplaatst op 5 maart 2018 om 10:35 | Permalink

  Wat straalt dit huis warmte en gezelligheid uit! Een mix van kunst van beide eigenaren, gastvrijheid en een heerlijke woon/eetkeuken waar het goed toeven is. En dan die twee gezellige honden erbij.
  Echt een huis om graag te komen, zo lijkt mij.