Mijn huis – Munstergeleen

Wie Tjeu Klaassen (66, huisarts). Niet op de foto: Monique Klaassen-Verbraak (66, intern begeleider en 20 jaar lang praktijkachterwacht). Huis zeer energiezuinige houtskeletvilla in Munstergeleen (Zuid-Limburg). Bouwjaar 2016. Wonen hier sinds september 2016.

Tekst: Monique Bowman – Beeld: Ed van Rijswijk

 

Er verrijst niet elke dag een duurzame houtskeletvilla in Munstergeleen. “Veel dorpsbewoners dachten: wat moet dat nou toch voor een huis worden”, lacht Tjeu Klaassen. “Zelfs studenten van een bouwopleiding kwamen kijken.” De huisarts heeft – dankzij de bouw van de zeer energiezuinige woning waarin hij samen met zijn vrouw Monique nu sinds bijna twee jaar woont – heel veel kennis opgedaan over het begrip ‘passief huis’.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

Hij vertelt hoe hij in 2011 eigenlijk bij toeval deze kavel in een rustige laan aan de rand van het dorp Munstergeleen ontdekte. En hoe hij zich – aangestoken door de enthousiaste verhalen van de zoon van vrienden, die net een zeer zuinig huis had gebouwd – steeds meer ging verdiepen in het onderwerp. Na een oriënterend bezoek aan een bouwbeurs in Brussel begint het verlangen van Tjeu Klaassen om zelf ook zo’n bijzonder energiezuinige woning te (laten) bouwen, steeds vastere vormen aan te nemen.

In januari 2016 wordt de droom werkelijkheid: pal tegenover het fraai heuvelachtige natuurgebied ‘Windraak’ verrijst een huis waar ze in Groningen ongetwijfeld zeer blij mee zijn: zonder gasaansluiting, met buitenwanden van meer dan vijftig centimeter dik, grote raampartijen op het zuiden, vloerverwarming, driedubbel glas en een luchtwarmtepomp die er in de winter voor zorgt dat de woning aangenaam warm aanvoelt. “In de zomer vindt het omgekeerde plaats, dan zorgt kouder water in de leidingen voor verkoeling.”

‘We kunnen hier tot op zeer hoge leeftijd blijven wonen’

Klaassen vertelt dat de keuze voor een lucht- in plaats van een aardwarmtepomp snel gemaakt was. “Voor een aardwarmtepomp is namelijk een stabiele ondergrond vereist. En die hebben we hier niet, want dit is voormalig mijnbouwgebied.” Diep respect heeft hij voor de man die verantwoordelijk was voor het aanleggen van alle leidingen. “Ongelooflijk, wat een puzzel moet dat zijn geweest. Er loopt namelijk drie kilometer aan leidingen door dit huis.”

Tijdens een rondgang blijkt dat de moderne villa van het echtpaar Klaassen in meerdere opzichten toekomstbestendig is. “We kunnen hier tot op zeer hoge leeftijd blijven wonen, want al onze kamers zijn gelijkvloers en rolstoeltoegankelijk.”

Op het dak wacht nog een verrassing. Verdekt opgesteld – want onzichtbaar vanaf de straat- en tuinkant – staan hier op een dieper gelegen dakterras rijen zonnepanelen opgesteld. Met zichtbaar genoegen vertelt Tjeu Klaassen wat de elektrarekening afgelopen april bedroeg. “Vier euro en zesendertig cent. En in mei hebben we zelfs zesendertig euro verdiend!”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*