Mijn huis - Peest - Arts en Auto

Mijn huis – Peest

Wie Alexander Sluijmer (58, gynaecoloog Wilhelmina Ziekenhuis Assen) en Rinette de Jong (54, voormalig interim-manager, nu executeur en levensexecuteur), plus Cairn Terrier Tijger (niet op de foto: Nova Scotia Duck Tolling Retriever Duca). Huis Saksische boerderij ‘Het Schepershoes’ (Rijksmonument) in Peest (gem. Noordenveld, Drenthe). Bouwjaar circa 1765. Wonen hier sinds zomer 2007.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Ed van Rijswijk

 

Van voorkennis kunnen de ooievaars in de tuin van Alexander Sluijmer en Rinette de Jong niet worden beticht. Maar grappig is het natuurlijk wel, dat het klepperende paar zijn keuze heeft laten vallen op een paal in de tuin van nota bene een gynaecoloog. “We hopen wel dat het dit jaar goed gaat”, zegt Rinette bezorgd, en vertelt over eerdere nesten met desastreuze afloop wegens onstuimig voorjaarsweer.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

De ooievaars zijn niet de enige die de eeuwenoude Saksische boerderij in het Drentse buurtschap weten te vinden. Sinds 2013, na het ‘uitvliegen’ van de twee dochters van Alexander, biedt het paar geregeld onderdak aan gasten uit binnen- en buitenland. Twee grote kamers met een privé-badkamer onder het vorig jaar compleet gerenoveerde dak – deels riet, deels pannen – doen sinds vijf jaar dienst als B&B-gastenkamers.

Rinette vertelt dat het idee om een eigen bed & breakfast te beginnen, is ontstaan tijdens reizen door Engeland. “We overnachten daar liefst in B&B’s, bij mensen thuis. Dat persoonlijke, het kleinschalige, dat wilden we in ons huis ook bieden.”

Hun liefde voor Engeland en de Engelse cottagestijl weerspiegelt zich in de met warme kleuren ingerichte woonkamer en de aangrenzende halfopen keuken, waar een groot glanzend Aga-fornuis dé blikvanger
is. “We hebben er wel een gewoon gasfornuis naast geplaatst”, vertelt Rinette. “Dat met het oog op oppassers in ons huis tijdens vakanties. Want niet iedereen kan overweg met een Aga.”

‘Nog even en we zijn helemaal selfsupporting hier’

Alexander voegt eraan toe dat ze op termijn wel van het gas af willen. Hij vertelt over een stuk land aan de overkant van de weg, dat ze hebben aangekocht om daar binnenkort twee volvarkens te gaan houden. En wijst naar een plek achter de grote kruiden- en moestuin, waar een volgend groot project gepland staat. “Daar willen we een carport met zonnepanelen op het dak gaan bouwen. Haha, ja nog even en we zijn helemaal selfsupporting hier!”

Tijdens een laatste rondje door de tuin met zijn vele bloemenborders – gasten kunnen er op een van de terrassen bij mooi weer van Rinettes uitgebreide ontbijt genieten –, worden we door de ooievaars met argusogen in de gaten gehouden. Alexander vertelt dat het opvallend genoeg niet de indrukwekkende dieren op de paal zijn die de aandacht van langsfietsende en -wandelende dagjesmensen trekken. Lachend: “Nee, het is vooral onze robotgrasmaaier waarvoor men even halt houdt.”