Mijn huis – Rotterdam

Wie Han Spierenburg (63, cardioloog Franciscus Gasthuis & Vlietland) en Marianne Spierenburg-Bartels (57, bedrijfsmaatschappelijk werker/coach, bartelscoaching.nl). Huis penthouse in Rotterdam. Bouwjaar 1987. Wonen hier sinds mei 2017.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Ed van Rijswijk

 

Liefhebbers van inspirerende kunst, baanbrekende architectuur en exotisch tafelen weten het al langer: Rotterdam is ‘hip & happening’. Ook tal van buitenlandse (reis)journalisten staken de afgelopen jaren hun enthousiasme voor Nederlands second city niet onder stoelen of banken.

Klik op de afbeelding om meer foto’s te zien

Sinds een jaar ervaart het kersverse echtpaar Han en Marianne Spierenburg in een appartement aan de voet van de Willemsbrug (“we wilden samen ergens helemaal opnieuw starten”) de veelbezongen dynamiek van ‘010’.

Marianne vertelt hoe bijzonder het is om hier, in dit penthouse op de vijfde etage, het weekend in te luiden, met koffie en kranten onder handbereik en de ontwakende stad bijna letterlijk aan het voeteneind. Hoe fijn het is om maar een paar trappen af te hoeven en al aan de waterkant te staan, met de terrassen van de Oude Haven en culinair walhalla De Markthal op steenworp afstand. Hoe ze afgelopen zomer op mooie avonden op hun zuidwestelijk gesitueerde balkon genoten van het uitzicht op de on-Nederlandse skyline. En hoe leuk het was om op oudejaarsavond, samen met vrienden en beider kinderen plus aanhang, op de eerste rang te zitten tijdens de nationale vuurwerkshow op de Erasmusbrug. “Toen hadden we echt een full house!”

‘Woontorens vielen af omdat we graag feeling wilden houden met het water’

Han vult aan dat ze samen een zestal andere appartementen bezichtigden, maar dat dit penthouse, met zijn grote, door glas omgeven dakterras op het zuiden en vele (ronde) ramen, al snel hun voorkeur had. “En de woontorens vielen sowieso af, omdat we toch graag feeling wilden houden met de grond en het water.”

Hij demonstreert het ingenieuze systeem van ronde panelen waarmee zijn werkhoek af te sluiten is van de rest van het woongedeelte. En vertelt over de plezierige samenwerking met de architect, die van de wat ‘hokkerige’ oorspronkelijke indeling een licht, open geheel maakte en diverse rechte binnenwanden verving door speelse, ronde, halfopen muren. “En dat idee heeft hij consequent doorgevoerd, want ook de keuken is rond. En we hebben zelfs een rond schilderij.”

De gehele metamorfose blijkt – en dat is toch wel een unicum – uiterst soepel verlopen. Han en Marianne lichten graag toe wat hun geheim is voor probleemloos verbouwen. “De architect heeft het gehele project ook zelf begeleid. En dat was ideaal, want daardoor was het risico op miscommunicatie met de aannemer uitgesloten.”