Mijn huis – St. Maartenszee

Wie Peter van Harten (61, psychiater GGz Centraal en bijzonder hoogleraar Psychiatrie in Maastricht) en Sofie Kneppers (59, dialyseverpleegkundige Meander Medisch Centrum) plus hond Bobby. Huis (tweede huis) ’t Vosje in St. Maartenszee (gem. Schagen, N-H). Bouwjaar 2016. Wonen hier sinds 2001.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Ed van Rijswijk

 

Bijna had er Carpe Diem gestaan op het toegangshekje naar het spiksplinternieuwe ‘weekendhuis’ van Peter en Sofie van Harten. “Dat stelde Peter aanvankelijk voor, maar dat vond ik zó verschrikkelijk”, gruwelt Sofie. Ze vertelt dat het de vader van de aannemer was die ze op de huidige naam bracht. “Toen die tijdens de bouw een keer langskwam om ons huis te bekijken, hoorden we hem roepen dat het weer een écht Vosje was. Architect Pieter Jan Vos vond het een eer dat we het huis zo hebben genoemd.”

Op het kleinschalige vakantieparkje vlak bij St. Maartenszee valt het strakke huis van het Soesterbergse echtpaar meteen op tussen de jarenzestigbungalows. Peter vertelt dat ze tot vorig jaar zo’n zelfde huis hadden op de ruim vierhonderd vierkante meter grote kavel. “We hebben nog even overwogen dat grondig te renoveren. Uiteindelijk bleek dat zó kostbaar dat we gekozen hebben voor nieuwbouw.” Sofie vult aan dat een recreatiewoning elders nooit een optie is geweest. “We vinden dit zó’n mooi plekje, we houden van de weidse landschappen. En we zitten met de hond binnen een paar minuten op het strand.” Ze voegt eraan toe dat haar wortels bovendien in deze streek liggen. “Mijn moeder en broers wonen nog altijd hier, dus we wippen meestal ook even bij familie aan.”

De (vaak Duitse) huurders zijn net zo content met het ‘kusthuis’ als de eigenaren zelf

Peter vertelt dat de houtskeletconstructie met zijn schuin aflopende muren en zinken bekleding de bouwvakkers af en toe wel wat hoofdbrekens heeft bezorgd, net als enkele details in het interieur. Ter illustratie wijst hij naar de open trap, een van de blikvangers in de lichte, hoge open ruimte. “Het heeft wel een week geduurd voordat die in elkaar was gezet.”

Wanneer Peter en Sofie in hun ‘Vosje’ arriveren (“bij het wegrijden uit Soesterberg zetten we op afstand alvast lekker de vloerverwarming aan”), werpen ze vrijwel meteen een blik in hun kersverse gastenboek. Dat laat zien dat de (vaak Duitse) huurders al net zo content zijn met het ‘kusthuis’ als de eigenaren zelf; zélfs als de weergoden de Kop van Noord-Holland niet echt gunstig gezind zijn. ‘Selbst wenn das Wetter mal nicht mitspielt, kann man hier super entspannen!’

 

4 Reacties Reageer zelf

 1. Geertje Frielink
  Geplaatst op 10 november 2017 om 12:29 | Permalink

  Prachtig vakantiehuis. Ben benieuwd waar ik terecht zo kunnen om evt zelf te reserveren.

 2. Niek
  Geplaatst op 11 november 2017 om 11:14 | Permalink

  Beste mevr Frielink, op de website van lekkernaarzee.nl is dit huis te vinden en kunt u het reserveren

 3. Lida Meinema
  Geplaatst op 11 november 2017 om 12:56 | Permalink

  Wat leuk, Peter en Sofie, om jullie en jullie prachtige vakantiehuis in Arts en Auto te zien! Jullie zullen daar vast regelmatig gebruik van maken. Heerlijk om je zo te mogen uitleven in een bijzondere woning!
  Vriendelijke groeten!

 4. Saskia van dijk
  Geplaatst op 14 november 2017 om 16:00 | Permalink

  Erg leuk om jullie zo te zien! Wij hebben een vakantiehuisje in Bloemendaal! Maar eens afspreken!