Mijn huis – Tricht

Wie Eugène (67, gepensioneerd huisarts) en Gerd (59, voormalig praktijk-assistente) Buyserd. Huis vrijstaand in Tricht (voormalig gemeentehuis gem. Buurmalsen, GD). Bouwjaar 1854. Wonen hier sinds 1982.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Ed van Rijswijk

 

Op de eettafel van de familie Buyserd liggen stapels paperassen. De van origine Vlaamse Gerd Buyserd verontschuldigt zich dat ze niet heeft opgeruimd, maar voegt er meteen aan toe dat het haar zelf niet stoort. “Een huis moet wel leven!”

Klik op de afbeelding om meer foto’s te zien.

En dit huis lééft. Allereerst is daar de onstuimige labrador Eddy, die voortdurend de vele trapjes in het vier verdiepingen tellende monumentale pand op- en afrent. Eugène informeert of we bang zijn voor honden, anders stalt zijn vrouw hem wel even in de huislift in de woonkeuken. Nee, da’s niet zielig, bezweert die ons. Integendeel: Eddy doet niets liever dan op- en neergaan. “We hebben al een paar keer de liftdeur moeten openbreken omdat hij met zijn staart de sensor had geactiveerd en tussen twee etages was blijven hangen.”

Never a dull moment in huize Buyserd. Maar liefst dertig jaar lang staat de deur van de familie open voor dorpelingen die, dag én nacht, terechtkunnen bij ‘hun’ dokter Eugène. Gerd lepelt het ene na het andere sappige verhaal op. Over hoe ze tussen de bedrijven door was uit de droger haalde en dan samen met patiënten lakens stond te vouwen. En over de bank in de ‘wachtzaal’, waar het vaak zó gezellig was dat patiënten vanuit de spreekkamer soms linea recta terugliepen en hun plekje weer innamen.

Al een paar keer moest de liftdeur worden opengebroken omdat Eddy tussen twee etages was blijven hangen

Als Eugène in 2012 met pensioen gaat, vindt Gerd dat ze snel weer iets omhanden moeten hebben. Ze komt met het idee om de voormalige praktijk op de begane grond te verbouwen en te verhuren voor vergaderingen en lezingen. Eugène: “Zo vond ze dat we het best de historie van ons huis, dat ooit het gemeentehuis was en altijd mensen bij elkaar had gebracht, in ere hielden.”

Samen met zoon Klaas is Gerd nu de drijvende kracht achter Sociëteit De Spreekkamer, zoals de onderneming is gedoopt. En andermaal gonst het in het hart van Tricht van de bedrijvigheid, en raken werk en privé voor de familie weer met elkaar vervlochten. Poseren voor de foto moet vlug-vlug; in de keuken liggen namelijk stapels broodjes die nog gesmeerd moeten worden voor de lunch van vergaderende raadsleden beneden. Want of het nu om patiënten of politici gaat: in Huize Buyserd blijft men gastvrijheid hoog in het vaandel houden.