Mijn huis - Tuil - Arts en Auto

Mijn huis – Tuil

Wie Joost Jan Stolker-Bleuland van Oordt (52, zelfstandig psychiater in Utrecht en bij GGZ Eindhoven) en Willem Bleuland van Oordt-Stolker (51, oud-hoteldirecteur, nu gastheer B&B). Huis woonboerderij De Lindenhof (rijksmonument) met B&B, deheerenvantuil.nl in Tuil (gem. Neerijnen, Gld.). Bouwjaar 1720. Wonen hier sinds maart 2017.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Ed van Rijswijk

 

Ga er maar aan staan: in krap vijf maanden tijd een bijna driehonderd jaar oude boerderij omtoveren tot een van alle comfort voorziene hoeve, ínclusief een stijlvolle B&B met drie luxe kamers-en-suite. “Maar we hadden dan ook een heel goede aannemer. En genoeg mankracht. Nog geen uur na de overdracht stonden ze al met twaalf man te slopen”, verklaart Joost Jan Stolker het bouwtechnische huzarenstukje. “En Willem was een fantastische projectleider, hij heeft het hele project tot in de puntjes voorbereid en de hele verbouwing begeleid.”

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

Vooral voor Willem, ruim vijfentwintig jaar lang general manager van hotels van onder meer Sofitel, Novotel en Mercure, luidt de verhuizing naar Tuil de start in van een nieuw leven. Want, zo vertelt Joost Jan: een eigen B&B in het hogere segment was al enige tijd een droom van zijn echtgenoot. Hij voegt eraan toe dat een boerderij in Nunspeet ook nog even een optie is geweest. “Maar een boktor gooide daar roet in het eten.” Achteraf is het paar blij dat de aankoop van het Veluwse pand niet is doorgegaan. “We zitten nu heerlijk centraal. En in Nunspeet is men waarschijnlijk toch wat conservatiever dan hier in Tuil.”

Willem verklaart het liberale karakter van hun pittoreske Betuwse dorpje door Tuils vroegere functie als oversteekplaats langs de Waal. Hij vertelt dat De Lindenhof ooit een café met herenlogement was. Lachend: “Wat dat betreft is de cirkel nu weer rond.”

‘De Lindenhof was ooit een café met herenlogement; wat dat betreft is de cirkel nu weer rond’

Joost Jan vertelt dat ze inmiddels al menig verhaal hebben gehoord over de geschiedenis van huis en dorp. “Zo schijnt Lodewijk Napoleon Bonaparte, de jongere broer van keizer Napoleon die enkele jaren koning van Holland was, hier rond 1810 te hebben gelogeerd.”

Atelier Strand en kaarslicht

Op hetzelfde adres is ook het Atelier gevestigd van Strand en kaarslicht, dat vanuit een fascinatie met zee, strand en schelpen handgemaakte windlichten van paraffine ontwerpt. Strand en kaarslicht zal ook aanwezig zijn tijdens Arts en Auto LIVE.

Hoewel de indeling van het statige witte pand zodanig is dat werk en privé gescheiden zijn, verrast Willem de gasten soms met een kijkje in hun met een mix van antiek en modern ingerichte huis, weet Joost Jan. “Dan dekt hij de tafel in de opkamer voor ze met zijn oude familiezilver.”

Hoewel ze alweer sinds maart in de historische boerderij wonen, zegt Willem soms nog moeite te hebben met de geringe hoogte van de 18de-eeuwse deurkozijnen en dakbalken. Hij wijst op een recente buil op zijn hoofd: “Zelfs na een half jaar vergeet ik soms nog steeds te bukken.”