Mijn huis - Wenum-Wiesel - Arts en Auto

Mijn huis – Wenum-Wiesel

Wie Erik-Jan de Ruiter (43, huisarts) en Saskia de Ruiter-van der Velden (44, stylist en voormalig verloskundige, eigenaar interieuradviesbureau zasenzo.nl). Niet op de foto: Floortje (13), Benthe (11) en Hugo (9). Huis vrijstaand in Wenum-Wiesel (gem. Apeldoorn).  Bouwjaar 2013.  Wonen hier sinds mei 2013.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Ed van Rijswijk

 

Maandenlang hangen Erik-Jan en Saskia de Ruiter bijna iedere avond boven ruitjespapier om het droomhuis te ontwerpen dat ze willen laten bouwen in het buitengebied van Apeldoorn. Het paar heeft dankzij een ouderwetse maar beproefde methode (“we hebben hier en daar briefjes door de deur gedaan”) een kavel gevonden op een idyllische plek op de grens van bos en weiland, tegenover de Kroondomeinen. De architect die ze inschakelen is er vooral om de bouwkundige punten op de i te zetten.

Klik op de afbeelding voor meer foto’s

“Het was zo leuk, we zouden het zó weer doen”, jubelen ze en sommen de vele langgekoesterde woonwensen op die ze in vervulling zagen gaan, zoals een grote veranda (“nog geen séconde spijt van gehad”), een aparte kinderbadkamer (“met drie waskommen, dan komt er geen ruzie”)en een woonkeuken met een open haard (“dat is echt de kern van ons huis”). Grinnikend noemt het echtpaar de compromissen die ze héél af en toe moesten sluiten. “Erik-Jan wilde tegels, ik een witte houten vloer” vertelt Saskia, en ze wijst veelzeggend naar het antracieten hardsteen in de keuken. Lachend: “Maar boven hebben we nu overal wit hout op de vloer!”

Erik-Jan demonstreert hoe ze, ook wanneer er flink wat wind staat, bij de buitenhaard kunnen vertoeven dankzij elektrische schermen waarmee de veranda is af te sluiten. En hij wijst naar zijn grote trots achter in de zelf ontworpen tuin: een buitenkeuken onder de kap van een oude boerenschuur uit Almelo, een bijzondere ‘trofee’ die hij met veel kunst- en vliegwerk op een meterslange aanhanger vanuit Twente heeft overgebracht.

Met een veranda ging een langgekoesterde wens in vervulling

Terug aan de keukentafel vertelt de creatieve Saskia – die wegens rugklachten noodgedwongen moest stoppen als verloskundige en van een andere grote passie, interieurstyling, haar werk heeft gemaakt – dat ze niet alleen particulieren adviseert, maar ook veel plezier beleeft aan het (her)inrichten van praktijken. Erik-Jan vertelt dat ze onlangs het gezondheidscentrum waar hij werkt, onder handen heeft genomen. “Het voelt nu een stuk warmer aan, horen we van patiënten.”

Ondertussen laat hij zien hoe de keuken door middel van een schuifdeur kan worden afgesloten van het zitgedeelte. Saskia lacht dat het omgekeerde gebeurt van wat ze in de ontwerpfase voor ogen stond. “We wilden schuifdeuren om ons in de keuken af te kunnen sluiten van het lawaai van de kinderen. Maar in de praktijk blijkt dat díe de deuren vaker dichtschuiven omdat zij in de woonkamer last hebben van óns.”

 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*