Mijn huis – Wouw

Wie Willem (47, huisarts) en Miranda van de Kar-Nuijten (45, psychiater) met hun kinderen Suzanne (14), Floor (11) en Koen (10), én Willems ouders Christ (74, oud-huisarts) en Ineke van de Kar-Vonk (73, voormalig achterwacht).Huis rijksmonument villa De Eikenhof in Wouw (NB). Bouwjaar 1905.
Wonen hier sinds 2005 (Willem en Miranda).

Tekst: Monique Bowman | Beeld: ed van Rijswijk

 

Hoewel de foto hieronder anders doet vermoeden, herbergt dit Brabantse rijksmonument géén drie generaties onder één dak. Maar opa Christ en oma Ineke mogen beslist niet ontbreken, aldus het gezin Van de Kar. Want De Eikenhof is ook nog altijd een beetje hún huis.

Klik op de afbeelding om meer foto’s te zien

 

Het is 1969 als de jonge huisarts Christ van de Kar in de indrukwekkende villa zijn praktijk start. Van de Kar is niet de eerste huisarts in De Eikenhof; het pand is al sinds 1905 een echt ‘doktershuis’ methuisartsen Van Aerssen en Voermans als voorgangers. Ineke lacht als ze weer terugdenkt aan de allereerste keer dat ze met haar man de villa bezocht. “Zodra we hier voorreden, waren we ervan overtuigd dat we het verkeerde huisnummer hadden genoteerd. Dit is vast het gemeentehuis, dachten we.”

Uiteindelijk zal het echtpaar ruim vijfendertig jaar wonen (en werken) in De Eikenhof. Van hun vier kinderen gaan er twee geneeskunde studeren, en het is zoon Willem die er in 2005 voor kiest om de praktijk van zijn vader over te nemen. Miranda vertelt dat zij en Willem na hun verhuizing naar De Eikenhof weliswaar flink wat restauratiewerkzaamheden hebben laten uitvoeren, maar dat ze veel van de inrichting onveranderd hebben gelaten. Haar man wijst ter illustratie op de lijst met sierborden en enkele meubels die er in zijn jeugd ook al stonden, en lacht dat het behang in een van de achterkamers zelfs nog uit 1947 dateert. “Vintage is helemaal in, dus eigenlijk zijn we gewoon hartstikke hip.”

‘Vintage is helemaal in , dus eigenlijk zijn we gewoon hartstikke hip’

Terwijl Miranda zich in de voorkamer ontfermt over gasten voor het verjaardagspartijtje van zoon Koen, wijst opa Christ in de grote hal op de statige trappen, en vertelt hoe zijn kleinkinderen er weleens met een matras vanaf glijden. “Dat deden Willem en zijn broer en zussen vroeger ook. We zeggen vaak tegen elkaar: er verandert hier eigenlijk niks.” Willem grinnikt dat er toch wel één grote verandering is, in vergelijking met vroeger. “Ik heb me meteen aangesloten bij de huisartsenpost. Mijn vader heeft dat nooit gedaan, hij stond altijd dag én nacht klaar. Heel bewonderenswaardig, maar dat werd mij een beetje te gek.”

 

4 Reacties Reageer zelf

 1. To Matthijssen
  Geplaatst op 5 juni 2017 om 10:04 | Permalink

  Heel leuk. Wel eens gezegd daar zou ik wel eens binnen willen kijken. Ook leuk om met de familie kennis te maken. Op de vraag zou Dr van Kar kinderen hebben is ook gelijk een antwoord.
  Heel leuk.

 2. nelly gorissen
  Geplaatst op 5 juni 2017 om 19:32 | Permalink

  Heel leuk om terug te zien, ben vroeger wel eens binnen geweest met schoolvriendinnetje Jet voermans. Ik heb zelf bij dr.de Vet gewerkt. Woon nu in hoogerheide.

 3. Jeanny Koster
  Geplaatst op 5 juni 2017 om 20:27 | Permalink

  Tof om zo je woning open te stellen.
  Zegt genoeg naar mijn mening.
  Dat verdiend een dikke 10

 4. Klaartje Schijvenaar
  Geplaatst op 25 juni 2017 om 13:57 | Permalink

  Leuk om te zien, ik heb me vaak afgevraagd hoe ziet de rest eruit !!