Mijn recept – Cupcakes

Marja Vilijn (47, fysiotherapeut  Tergooiziekenhuizen Hilversum),  getrouwd met Michel (50), moeder van Sanne (16), Jacco (13) en Luuk (10).

“Ik bakte altijd al graag, maar met cupcakes ben ik een jaar of vijf geleden begonnen na een workshop. Minstens één keer in de maand sta ik in de keuken om cupcakes te versieren, dat is echt even een momentje voor mezelf. Ik heb gemerkt dat ook anderen heel blij worden van een mooi versierd cakeje. Daarom geef ik ze geregeld weg bij een cadeautje. Inmiddels heb ik al heel wat attributen in huis voor het decoreren. Pas geleden heb ik zelfs een printer met eetbare inkt aangeschaft. Die kwam al meteen goed van pas bij een afscheid van een collega, ik heb toen allemaal cakejes gemaakt met daarop zijn foto. Ik gebruik trouwens altijd een recept van Nigella Lawson. En voor het beste resultaat zet ik de vormpjes in een cupcake-bakblik.”

Basirecept cupcakes

12 stuks

ingrediënten

125 gr. boter
125 gr. zelfrijzend bakmeel
125 gr. witte basterdsuiker
2 eieren
½ zakje vanillesuiker
(heel zakje is ook lekker)
2 à 3 eetlepels melk
12 papieren cupcake vormpjes
en evt. cupcake-bakblik

Decoreren

Bij steeds meer winkels (Welkoop, Jamin en Xenos) is gekleurd marsepein te koop. Marja: “Deze paascupcakes zijn vrij simpel te maken. Steek met behulp van een glas een rondje uit een plak wit marsepein. Snij het met een aardappelschilmesje doormidden en maak een kartelrandje. Gebruik voor het kopje van het kuiken een borrelglaasje als uitsteker. Het nestje voor de eitjes krijg je door wat bruin marsepein door een knoflookpers te duwen. En kijk voor inspiratie eens op www.deleukstetaarten.nl.

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht 160 graden). Doe alle ingrediënten – behalve de melk – in keukenmachine of mixerkom en meng/mix (liefst zo kort mogelijk). Voeg tijdens het mengen/mixen de melk toe. Zet de papieren vormpjes in een standaard muffinpan, verdeel het beslag over de vormpjes en bak in 18 minuten lichtbruin. Laat buiten de oven afkoelen, voor een gladde bovenkant kort afdekken (met bakpapier tegen het vastplakken) met een zware snijplank. Als basis voor decoratie kan bijvoorbeeld een botercrème (mix van 125 gram zachte boter en 125 gram poedersuiker) of een laagje abrikozenjam dienen.

Wijntip Han Sjakes

Smaak is een complex fenomeen. Geur, textuur, intensiteit, zoet, zuur, zout, bitter, mondgevoel, temperatuur, kleur, en ook tijd en plaats, traditie, stemming en verwachting spelen een rol.

Misschien zijn daarom onverwachte combinaties van dranken en gerechten vaak de leukste. Bij de thee eten we een koekje of een andere zoete snack, zoals cupcakes. Maar thee kan ook verbazingwekkend lekker zijn bij geitenkaas, zo leerde ik onlangs op een theeproeverij.

Omgekeerd kan zoete wijn bij zoete hapjes een traktatie zijn. Waarom doen we dat alleen bij het dessert? Het koolzuur in Moscato d’Asti werkt verfrissend bij de vettige smaak en textuur van de suiker en de boter in de cupcakes, terwijl het lage alcoholgehalte (5%) past bij theetijd. Een feestelijke combinatie die de cupcakes in het zonnetje zet.

Als het wat zwaarder mag zijn, is Vin Santo (14%) een goede keuze. Vin Santo is mild zoet en intens van smaak. Hij wordt traditioneel geschonken bij harde amandelkoekjes, cantuccini. Het amandeltoontje in de wijn sluit mooi aan bij de marsepein.

Fontanafredda, Moscato d’Asti, 2010 (of 2011). Zachtzoete mousserende wijn uit Piemonte met een expressieve geur en smaak van tafeldruiven, tropische vruchten en rozenblaadjes. (€ 7,99, Albert Heijn)

Badia a Coltibuono, Vin Santo del Chianti Classico, 1998. Toscaanse wijn van ingedroogde druiven. Vier jaar gerijpt in eikenhouten vaten. Misschien wel de mooiste zoete wijn van Italië. (€ 35,-, 0,375 ml, verkoopadressen via www.degoudenton.nl).

Delen