Mijn studentenhuis – Enschede

mijn kamer / 'Tijdens onze maandelijkse borrels gaan we goed los'

Beeld De Beeldredaktie/Christian van der Meij

Wie Daan Roos (21), derdejaars technische geneeskunde. Waar Enschede Huur € 230,- inclusief. Indeling 11 kamers verdeeld over drie verdiepingen, gezamenlijke woonkamer, ‘eetzaal’ en keuken, één douche/wc per verdieping plus een dakterras. Kamer Daan circa 20 m².

“Dit huis was ooit een bordeel”, vertelt Daan Roos. Tegenwoordig wonen er elf ‘Heeren van Stand’ in het vrijstaande huis aan de singel rond het centrum van Enschede. De heren hebben hun huis ‘Slot Bommelstein’ gedoopt, naar de woning van Olivier B. Bommel, de beroemde stripfiguur uit de verhalen van Marten Toonder.

De Enschedese ‘Heeren’ zijn voor het merendeel studenten technische geneeskunde. “Dat zijn de meest sociale mensen op aarde”, lacht Daan. En aan sociaal gedrag wordt in Bommelstein veel waarde gehecht. “We eten ’s avonds gezamenlijk in onze riante eetzaal. Niet met het bord op schoot, maar aan een lange tafel. Wij hebben geen vaste wekelijkse huisavond, maar we plannen maandelijks (thema)borrels en gaan dan goed los.”

De studenten benadrukken dat dergelijke gezellige activiteiten ook een serieus doel hebben. “We versterken zo de onderlinge band en helpen en motiveren elkaar bij de studie.”

‘Tijdens onze maandelijkse borrels gaan we goed los’

Daan speelt een hoofdrol in de organisatie van de huisactiviteiten. “Ik ben hier momenteel de nestor. Daar houden we jaarlijks verkiezingen voor. Kandidaten voeren campagne met posters en presentaties. Onze nestor is niet, zoals in andere studentenhuizen, traditioneel de oudste, maar een frisse gast die nog midden in het studentenleven staat en graag iets organiseert.”

Als voorbeeld van een geslaagde activiteit noemt Daan de ‘Highlandgames’ die de mannen afgelopen maart op St. Patricks Day op de singel organiseerden. “Bij een dergelijke zware inspanning moet je natuurlijk genoeg drinken”, weet de zorgzame nestor van Slot Bommelstein. “Gelukkig hadden we voldoende Guinness ingekocht.”

Van links naar rechts (achter): Daan Roos, Erik Golbach, Giel van Weezel, Diederik de Bont, Stephan Romeyn, Lars Hesselink, Nicolas van de Kar. Op de bank van links naar rechts: Jillis Ernst, Jim Bakker, Wouter Scheffer, Pim de la Fuente

Delen