Mijn studentenhuis – Enschede

mijn kamer / 'Sneller op de universiteit dan studenten die op de campus wonen'

Beeld De Beeldredaktie/Christian van der Meij

Wie Jamila de Jong (21 jaar, in het midden op de foto), vijfdejaars technische geneeskunde, Universiteit Twente. Waar kamer in flat in Enschede. Huur € 222,- inclusief gas, water en licht. Indeling drie bewoners, vier kamers. Gezamenlijke keuken, badkamer en toilet. Balkonnetje. Oppervlakte kamer: 15m².

Jamila de Jong woont in een doorsneeflat in een doorsneewoonwijk tegenover de campus van Universiteit Twente in Enschede. “Wij, drie meiden, zijn voor zover ik weet de enige studenten in onze flat”, zegt Jamila. “Er wonen hier vooral jonge gezinnetjes. In de flat om de hoek wonen nog twee studenten. Met die jongens hebben we leuk contact en eten we vaak samen.”

Jamila woonde eerst in een andere woonruimte met drie mannelijke studenten, maar dat beviel op den duur minder goed. “Mijn kamer was nog geen 9m² groot. De huisgenoten waren aardig, maar ik voelde me soms minder vrij. Je gaat niet in pyjama met elkaar op de bank naar soaps zitten kijken. Bovendien was het naar het centrum of naar de campus ver fietsen. Tegenwoordig ben ik vaak sneller op de universiteit dan de mensen die op de campus zelf wonen.”

‘Sneller op de universiteit dan studenten die op de campus wonen’

Het damestrio kan het prima vinden met elkaar en een corveelijst is overbodig. “We maken schoon als we het nodig vinden, daar is nooit bonje over”, lacht Jamila. De studenten eten zo veel mogelijk samen en pakken ook geregeld met elkaar een hapje, drankje en filmpje in de stad. “Enschede is een superleuke studentenstad met alles erop en eraan.”

Maar hoewel de Twentse universiteitsstad volgens Jamila al een wervelende metropool is vergeleken bij Assen waar zij opgroeide, wil zij na haar studie richting Randstad. “Ik wil centraler wonen, het voelt hier soms zo ver weg van alles.”

Delen