Mobile doctor Guido de Rooij

Guido de Rooij is anesthesioloog van de traumahelikopter in Groningen. Daarnaast ontwikkelt hij medische apps met zijn bedrijf AirMedApp.

Tekst: Daphne Riksen

 

 

Al tijdens zijn opleiding anesthesiologie, zo rond 2003, begon Guido de Rooij (40) als hobby medische apps te maken. “Ik vond programmeren altijd al leuk”, zegt hij. “In die tijd gebruikte ik een Psioncomputer. Ik heb toen voor eigen gebruik een programma geschreven dat in acute situaties op basis van het gewicht van de patiënt en het te volgen protocol de hoeveelheid benodigde medicatie berekende.”

Toen in 2007 de iPhone op de markt kwam, had De Rooij meteen door dat dit groots ging worden. “Bij de iPhone hoorden iTunes en de App Store, platforms om apps te distribueren. Daar bereik je meteen een groot publiek mee. Dat had je bij de Psion niet.” Omdat programmeren voor de iPhone ingewikkelder is dan voor de Psion, nam De Rooij contact op met Logica. “In die tijd wilden ICT-bedrijven graag ervaring opdoen met het ontwikkelen van apps. Logica zocht een maatschappelijk nuttige app en zo kwam onze samenwerking tot stand en vervolgens ook CS Anesthesia voor iPhone, iPad en Android Phone. Met die app is het begonnen.” Sindsdien heeft het bedrijf van De Rooij nog negen andere apps ontwikkeld.

AirMedApp verhuist binnenkort naar een eigen kantoor boven een huisartsenpraktijk in Haren. “De meeste apps maak ik in opdracht van de farmaceutische industrie. Voor de Bridion-app heb ik Schering Plough (inmiddels MSD) benaderd. Die app geeft op basis van het gewicht van de patiënt de toe te dienen hoeveelheid Bridion, een middel dat de werking van spierverslappers ongedaan maakt.”

Vertaling
Intussen komen farmaceutische bedrijven uit zichzelf naar AirMedApp. Programmeren doet De Rooij allang niet meer: “Met vier kinderen, de diensten op de traumahelikopter en een eigen bedrijf lukt dat niet.” Hoe gaat hij te werk? “Ik vertaal de bijsluiter naar een app waar de specialist of de arts-assistent wat aan heeft. Ik zorg ervoor dat de specialist geen fouten kan maken bij het invoeren van data en dat hij het resultaat makkelijk kan interpreteren.” Vervolgens gaan grafisch ontwerpers en programmeurs van betrouwbare ICT-bedrijven ermee aan de slag.

Behalve Bridion maakte De Rooij op die manier ook de apps Ketanest, Sevo, Abstral, Fraxiparine, Trombose en Brinavess. Daarnaast ontwikkelde hij in opdracht van MSD Nederland de app Pijndagboek, waarmee patiënten met pijnklachten het pijnverloop kunnen monitoren en delen met de behandelend arts.

Lees verder (pdf).

07-2013p042-043

Delen