Mondzorg plus

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

“Volgens mij zit het nog wel goed met jouw BMI”, zei mijn tandarts me afgelopen vrijdag tijdens mijn halfjaarlijkse controle. Ik was het met haar eens, maar begreep haar opmerking niet. “Dan lees je blijkbaar de Telegraaf niet”, zei ze. “Rob Barnasconi van de NMT zegt daarin dat we meer aan algemene preventie moeten gaan doen.”

Mijn tandarts vond het maar niks, dit voorstel van Barnasconi. Maar ik begrijp zijn intentie wel. De toestand van het gebit kan heel veel zeggen over de algemene gezondheidstoestand van de patiënt. En Barnasconi heeft gelijk als hij stelt dat de tandarts bij uitstek de medisch professional is die zijn patiënten minimaal eenmaal per jaar ziet, en dus een actieve rol kan spelen in preventie. Bij mijn huisarts kom ik alleen als ik zelf vermoed dat ik iets mankeer en de laatste keer dat ik dat deed, kan ik mij niet eens meer heugen. Waarschijnlijk mag ik daaruit voornamelijk afleiden dat ik gezond ben. Maar Barnasconi merkt terecht op dat er pakweg dertig ziekten of bijwerkingen van geneesmiddelen zijn die een signaal geven in de mond en dat vroegsignalering op basis hiervan gezondheidswinst en economische winst kan opleveren.

Tegelijkertijd vind ik het wel terecht van Barnasconi dat hij benadrukt dat de tandarts niet op de stoel van de huisarts moet gaan zitten. In een recent interview in Arts en Auto stelde hij dat tandartsen nu echt een onlosmakelijk onderdeel uitmaken van de eerste lijn. Ik vraag mij af in hoeverre huisartsen dit beeld al onderschrijven. Hier valt nog wel wat winst te boeken, denk ik.

3 Reacties Reageer zelf

 1. RJ Raktoe
  Geplaatst op 19 mei 2014 om 10:14 | Permalink

  Als over dat laatste nog onduidelijkheid bestond mag de huisarts voortaan de intra-orale ontstekingen en abcessen behandelen?

  Eerstelijnszorg is zorg die een burger kan vragen zonder er een verwijzing voor nodig te hebben. Vreemde laatste alinea, ook vanwege de oorspronkelijke uitspraak zelf natuurlijk.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 19 mei 2014 om 10:27 | Permalink

  Dat de tandarts van grote waarde is in de eerstelijns zorg hoeft u mij niet uit te leggen, ik ben dat volledig met u eens. Maar als ik kijk naar de discussie op social media over de stellingname van Rob Barnasconi, zie ik wel links en rechts twijfels over de rol van de tandarts in de eerstelijns zorg (en preventie) zoals Rob die beschrijft. Daarop doel ik in de laatste alinea van mijn blog.

 3. Jan Taco teGussinklo
  Geplaatst op 20 mei 2014 om 21:25 | Permalink

  Een aanvulling en niet zo zeer een commentaar op de discussie.

  De samenhang komt in beeld, weliswaar in de tweede lijn. Maar toch..
  http://www.dutchbuttonworks.com/2012/12/pisa-en-calciumscore/