Motorvrouwen onder elkaar

Steeds meer vrouwen ontdekken de motor. De ANWB organiseert voor hen speciale Motorrijvaardigheidstrainingen, want: “Vrouwen vinden het vaak niet prettig om tijdens zo’n training tegen het haantjesgedrag van mannen te moeten opboksen.”

Tekst en beeld: Peter Aansorgh

 

Wie zijn rijbewijs haalt, is nog geen volleerd motorrijder. In het beperkte aantal lessen dat nodig is om het rijbewijs te halen, worden de basisvaardigheden geleerd. Wie daarna de weg opgaat, leert natuurlijk snel bij. Maar daar schort het vaak aan. Je moet een doel hebben om te rijden of een vriendengroep met wie je op pad gaat: “Wie weinig rijdt, merkt dat zijn vaardigheden snel achteruitgaan”, zegt Jan Kremers, hoofdinstructeur van de ANWB Voortgezette Motorrijopleidingen. “Maar veel rijden is ook geen garantie. Ik zie soms mensen die dagelijks met de motor naar hun werk gaan, maar die nog steeds geen goede bocht kunnen rijden. Bovendien sluipen er altijd foutjes in de rijstijl. Daarom is het voor iedereen belangrijk om elke paar jaar een opfrismomentje te hebben via een rijvaardigheidstraining.”

VvAA Ladies Only-training

Wilt u uw rijvaardigheid verbeteren, samen met andere vrouwelijke motorrijders? VvAA organiseert op donderdagmiddag 19 juni, in samenwerking met de ANWB, een speciale Ladies Only-motorrijvaardigheidstraining in Lelystad.

  • Aanvang 13.00 uur.
  • Prijs € 89,- p.p.
  • Let op uiterste inschrijfdatum is 1 juni.
  • Voor meer informatie vvaa.nl/ledenvoordeel

Motorrijden is niet gevaarlijk voor wie goed omgaat met de risico’s en zijn rijvaardigheid op peil houdt. Daarom is het voorjaar het juiste moment om een rijvaardigheidstraining te doen: “Veel mensen zetten hun motor ’s winters binnen en gaan in het voorjaar weer op pad. Dan hebben ze een half jaar niet gereden”, legt Kremers uit. “Je ziet dan ook dat er in het eerste mooie weekend na de winter altijd ongelukken gebeuren. Vaak komt dat doordat het gevoel ontbreekt. Bochtsnelheden worden verkeerd ingeschat, men durft de motor niet ‘plat’ genoeg te leggen of het vertrouwen om te remmen is er niet. Dat gevoel moet weer worden opgebouwd. Dat kan door rustig te beginnen of door een opfriscursus te doen”, aldus Kremers, die al jarenlang bij de ANWB motorrijvaardigheidstrainingen geeft. Dat kunnen speciale handlingcursussen zijn, waarbij slalommen, evenwichtsoefeningen en remproeven aan de orde komen. Het kunnen ook wegtrainingen zijn, waarbij aan de hand van speciale routes zaken als positie op de weg en de juiste lijnen door bochten worden getraind. Uiteindelijk zijn de trainingen erop gericht dat de motor-rijder zijn motor beter leert beheersen en daardoor veiliger rijdt.

Lees verder (pdf).

05-2014p064-065

Delen