MSD betreurt reportage Brandpunt

Farmaceutisch bedrijf MSD zegt dat in een reportage van Brandpunt zondagavond een onjuiste weergave van feiten is gegeven over het geneesmiddel Januvia (sitagliptine). Volgens het bedrijf zal dat tot onnodige onrust leiden bij diabetespatiënten die het middel gebruiken. Het bedrijf betreurt dat, meldt het in een zojuist verschenen persbericht.

 

In het programma werden volgens MSD onbewezen  twijfels geuit over de effectiviteit, de meerwaarde en de veiligheid van het diabetes type 2-medicijn. Caroline Doornebos, Medisch Directeur bij MSD: “Wij zijn geschokt door de tendentieuze berichtgeving waarin de suggestie wordt gewekt dat patiënten aan risico’s zouden worden blootgesteld. Januvia is bij de juiste diabetes type 2 patiënt een betrouwbaar en effectief geneesmiddel om het bloedsuikergehalte te verlagen. Dit medicijn in tabletvorm is al ruim 6 jaar beschikbaar, uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en wereldwijd worden miljoenen patiënten ermee behandeld.”

MSD heeft voorafgaand aan de uitzending  uitgebreid gereageerd op vragen van de redactie van Brandpunt, meldt Hester de Voogd, hoofd communicatie van MSD. “In de uitzending is onze reactie helaas uiterst summier aan bod gekomen.” Caroline Doornebos: “We betreuren het zeer dat vele diabetespatiënten in ons land die Januvia gebruiken op het verkeerde been worden gezet. Ik zou ze willen adviseren vooral hun dokter te raadplegen als ze vragen hebben.”

Januvia staat in vele Europese behandelrichtlijnen. In Nederland heeft de overheid het middel bewezen effectief en betrouwbaar verklaard door het toe te laten op de Nederlandse markt en tevens voor vergoeding op  te nemen in het basispakket.

Bekijk hieronder de aflevering van Brandpunt:

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Delen