MSD: ivermectine bij COVID-19 niet geschikt

Volgens geneesmiddelenbedrijf MSD, dat in Haarlem ivermectine produceert voor geneesmiddelen tegen rivierblindheid en bijvoorbeeld schurft, is het middel niet geschikt om COVID-19 te bestrijden. Australisch laboratoriumonderzoek liet zien dat ivermectine het virus in twee dagen kan doden.

Lees ook het vervolgartikel van 7 februari 2021 over de meest recente inzichten.

Geneesmiddelenbedrijf MSD produceert in Haarlem al ruim dertig jaar ivermectine, dat gebruikt wordt voor een geneesmiddel tegen rivierblindheid en een middel tegen bijvoorbeeld schurft. In Australië hebben onderzoekers met laboratoriumtesten ontdekt dat ivermectine het COVID-19 virus in twee dagen kan doden. Woordvoerder Jurgen Theissen van MSD tempert de verwachtingen van het middel om de pandemie mee te bestrijden: “Ons expertteam met wetenschappers dat externe onderzoeken naar MSD-geneesmiddelen beoordeelt, heeft de Australische onderzoeksresultaten doorgerekend en is tot de conclusie gekomen dat voor hetzelfde effect bij mensen, de dosis minstens honderd keer zo hoog zou moeten zijn als de dosis die momenteel goedgekeurd is en waarvan we weten dat die veilig is en goed wordt verdragen.”

MSD heeft zelf ook intern onderzoek lopen om te kijken of er geneesmiddelen en/of vaccins zijn die kunnen helpen in de bestrijding van de COVID-19 pandemie. Theissen: “We hebben in de strijd tegen ebola ook resultaat weten te bereiken en we hebben veel kennis van en ervaring met vaccins.”

Theissen laat in algemene zin weten dat in deze tijden van de COVID-19 pandemie de productie van vaccins en medicijnen niet in gevaar komt. “MSD houdt continu – over de hele wereld – in de gaten wat de coronacrisis betekent voor onze geneesmiddelen en vaccins, ook op het gebied van distributie en logistiek. Momenteel kan MSD nog aan voldoende grondstoffen komen voor haar medicijnen en vaccins. MSD volgt de situatie uiteraard op de voet en zal aanvullende maatregelen nemen zodra dit aan de orde is.”

MSD houdt zich ook op andere manieren bezig met de pandemie. Het bedrijf heeft duizenden mondkapjes en jassen geleverd aan ziekenhuis Bernhoven en aan huisartsenposten in Noord-Brabant en blijft mondkapjes doneren aan het ministerie van VWS. Daarnaast is ook een flinke hoeveelheid ethanol gedoneerd aan samenwerkende huisartsenpraktijken in Oost-Brabant om oppervlaktes en instrumentarium te reinigen.

Delen