MSD: ivermectine bij COVID-19 niet geschikt

Volgens geneesmiddelenbedrijf MSD, dat in Haarlem ivermectine produceert voor geneesmiddelen tegen rivierblindheid en bijvoorbeeld schurft, is het middel niet geschikt om COVID-19 te bestrijden. Australisch laboratoriumonderzoek liet zien dat ivermectine het virus in twee dagen kan doden.

Lees ook het vervolgartikel van 7 februari 2021 over de meest recente inzichten.

Geneesmiddelenbedrijf MSD produceert in Haarlem al ruim dertig jaar ivermectine, dat gebruikt wordt voor een geneesmiddel tegen rivierblindheid en een middel tegen bijvoorbeeld schurft. In Australië hebben onderzoekers met laboratoriumtesten ontdekt dat ivermectine het COVID-19 virus in twee dagen kan doden. Woordvoerder Jurgen Theissen van MSD tempert de verwachtingen van het middel om de pandemie mee te bestrijden: “Ons expertteam met wetenschappers dat externe onderzoeken naar MSD-geneesmiddelen beoordeelt, heeft de Australische onderzoeksresultaten doorgerekend en is tot de conclusie gekomen dat voor hetzelfde effect bij mensen, de dosis minstens honderd keer zo hoog zou moeten zijn als de dosis die momenteel goedgekeurd is en waarvan we weten dat die veilig is en goed wordt verdragen.”

MSD heeft zelf ook intern onderzoek lopen om te kijken of er geneesmiddelen en/of vaccins zijn die kunnen helpen in de bestrijding van de COVID-19 pandemie. Theissen: “We hebben in de strijd tegen ebola ook resultaat weten te bereiken en we hebben veel kennis van en ervaring met vaccins.”

Theissen laat in algemene zin weten dat in deze tijden van de COVID-19 pandemie de productie van vaccins en medicijnen niet in gevaar komt. “MSD houdt continu – over de hele wereld – in de gaten wat de coronacrisis betekent voor onze geneesmiddelen en vaccins, ook op het gebied van distributie en logistiek. Momenteel kan MSD nog aan voldoende grondstoffen komen voor haar medicijnen en vaccins. MSD volgt de situatie uiteraard op de voet en zal aanvullende maatregelen nemen zodra dit aan de orde is.”

MSD houdt zich ook op andere manieren bezig met de pandemie. Het bedrijf heeft duizenden mondkapjes en jassen geleverd aan ziekenhuis Bernhoven en aan huisartsenposten in Noord-Brabant en blijft mondkapjes doneren aan het ministerie van VWS. Daarnaast is ook een flinke hoeveelheid ethanol gedoneerd aan samenwerkende huisartsenpraktijken in Oost-Brabant om oppervlaktes en instrumentarium te reinigen.

13 Reacties Reageer zelf

 1. Tom
  Geplaatst op 9 april 2020 om 16:02 | Permalink

  Ze zouden eerstmaar even wat meer klinische studies moeten doen naar Ivertecmine

 2. L. Foekema
  Geplaatst op 11 april 2020 om 10:35 | Permalink

  Onlangs ontdekten onderzoekers dat het medicijn dat nu gebruikt wordt om parasieten te bestrijden, het coronavirus binnen 48 uur doodt. En dat is veelbelovend. Het is echter nu nog te vroeg om te stellen dat dit de behandeling is waar talloze patiënten wereldwijd naar smachten. Dit is dus niet een middel tegen schurft zoals beschreven.

 3. PietKritiek
  Geplaatst op 12 april 2020 om 11:23 | Permalink

  Bron? Dit staat nergens op hun website, niet op hun twitter en ook niet op hun facebook. U heeft het van horen zeggen?

 4. Webredactie Webredactie
  Geplaatst op 14 april 2020 om 14:34 | Permalink

  In reactie op PietKritiek: misschien hadden we duidelijker in het bericht moeten vermelden dat de redactie direct contact heeft gehad met de woordvoerder van MSD, Jurgen Theissen. Hij meldt dus in een gesprek met onze redacteur dat ivermectine niet geschikt is om bij mensen het COVID-19 virus te bestrijden. En Theissen liet ons weten dat ivermectine onder meer gebruikt wordt tegen schurft (in reactie op L. Foekema).

 5. jaap geelhoed
  Geplaatst op 16 april 2020 om 08:27 | Permalink

  Relevant, vanaf 23:50 min by Chris Martinson:

 6. Bill
  Geplaatst op 24 april 2020 om 10:49 | Permalink

  COVID-19 and Ivermectin, We Finally Have Some Clinical Trial Data!
  https://www.youtube.com/watch?v=8Z1Oc4_99sk

  Hier wordt op basis van een wetenschappelijk vergelijkend onderzoek tussen een groep van 704 covid 19 patienten die geen ivermectine kregen toegediend kregen en een groep 704 covid 19 patienten die werden behandeld met ivermectine.
  De resultaten van dit onderzoek zijn juist wel veelbelovend !

 7. Theo Kainos
  Geplaatst op 24 april 2020 om 12:39 | Permalink

  Ik lees echter op de Journal of Antimicrobial Chemotherapy dat een hogere dosis Ivermectin onschadelijk is. Wordt uw medicijn ook uitgetest op betaalde vrijwilligers om wat meer data te verkrijgen over de effectiviteit?

  https://academic.oup.com/jac/article-abstract/75/4/827/5710696?redirectedFrom=fulltext

 8. De Rijcker
  Geplaatst op 26 april 2020 om 21:17 | Permalink

  Het schijnt dat ‘ bleach’ ook veelbelovend is.

 9. Johan Van Spijker
  Geplaatst op 28 april 2020 om 23:38 | Permalink

  Er wordt natuurlijk niet genoeg aan het middel verdiend. Het is te gemakkelijk. Eerst moet er een ander middel komen wat volgens hun wel werkt tegen covid 19. Waarschijnlijk met de zelfde werkzame stof. Handel Handel.

 10. Frank Conijn
  Geplaatst op 2 mei 2020 om 11:20 | Permalink

  Helaas mensen, maar dat manuscript, althans die versie, is teruggetrokken door de waarschijnlijke superviserende auteur, prof. Mehra. Zie mijn reactie op de YouTube-pagina voor meer info.

 11. Frank Conijn
  Geplaatst op 2 mei 2020 om 17:48 | Permalink

  En dan heb ik het over het onderzoek waar Jaap Geelhoed en Bill aan refereren.

 12. rob dekkers
  Geplaatst op 15 mei 2020 om 10:59 | Permalink

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166354220302011

  en nu maar hopen dat bigpharma niet dwars gaat liggen omdat het geen geld oplevert.

 13. Isaac Korpershoek
  Geplaatst op 2 juli 2020 om 09:54 | Permalink