Duitse noodopvang schiet tekort

In twee noodopvanghallen in het Duitse Passau verblijven ongeveer tweeduizend vluchtelingen,onder wie zwangere vrouwen en veel jonge kinderen. Er is nauwelijks medische hulp, er zijn slechte sanitaire voorzieningen en er is geen warm water voor babyvoeding. Dat meldt de Nederlandse rechtenstudente Dagmar Haase, die vannacht via een burger-vrijwilligersorganisatie toevallig samen met een student geneeskunde en twee andere vrijwilligers in de opvang terechtkwam.

Haase kwam met de bijna afgestudeerde geneeskundestudent, een vrijwilliger die ambulancemedewerker is en een Syriër die sinds januari al in Passau verblijft op privé-initiatief in de hallen terecht en whats-appte vannacht naar contacten in Holland dat ‘de vluchtelingen er als dieren behandeld werden’. Ze ontmoette veel zieke vluchtelingen, maar er was geen georganiseerde medische hulp. Die kwam dus op de schouders van de vier vrijwilligers terecht. Zowel de ‘dokter-in-spe’ als de Syriër spreken Arabisch waardoor er met elkaar gecommuniceerd kon worden. Het lukte de geneeskunde student, die in het ziekenhuis werkt, wel een paar keer om een ambulance naar de opvang te krijgen.

De vrijwilligers vragen zich af waar de georganiseerde hulporganisaties zijn. Amnesty International en het Rode Kruis, die op andere plaatsten in de stad wel actief zijn, zijn niet vertegenwoordigd in de bewuste hallen. Haase meldt dat van de autoriteiten alleen veel politie bij de opvang aanwezig is. De politiefunctionarissen (Bundespolizei) zijn niet opgeleid voor sociaal- en of medische hulpverlening. “Vannacht werd het ons verboden om dekens uit te delen, terwijl er zieke kinderen waren ”,zegt Haase, die sinds een maand in Passau verblijft in afwachting van het begin van haar studie in oktober.

De studente uit Nederland heeft zich in de universiteitsstad, waar veel vluchtelingen aankomen omdat deze zich op de grens met Oostenrijk bevindt, aangemeld bij een burgerinitiatief dat gesteund wordt door de gemeente. In de wandelgangen heeft ze vandaag gehoord dat de politie van de gemeente opdracht heeft gekregen om vrijwilligers toe te laten. De vrijwilligers mogen op dit moment echter niet opnieuw naar binnen. Inmiddels worden nieuwe vluchtelingen aangevoerd en anderen weggebracht met bussen.

Delen