Nazomeren aan de Lycische kust

De toeristenrivièra met zijn soms bizar vormgegeven all-inclusive resorts ligt niet eens zo ver weg, maar aan Turkijes Lycische kust, de streek tussen grofweg Dalaman en Antalya, is alles anders: de stranden, dorpen, opgravingen, mensen en zeker ook de natuur. Een perfecte bestemming om na te zomeren.

Tekst: Hans Avontuur

Donkere wolken pakken zich samen boven het strand van Ölüdeniz met zijn azuurblauwe water en witte zand. Doorrijden dan maar. Naar een plek waar de bewolking juist bijdraagt aan de dramatiek: de verlaten stad Kayaköy. Het ziet er spookachtig én intrigerend uit. Vierhonderd deels vervallen huizen, kerken en kapelletjes. Ooit woonden Grieken en Turken hier vreedzaam samen. Tot de politiek in 1923 de Volkerenruil bedacht. Turken die in Griekenland woonden moesten naar Turkije, en alle Grieken die in Turkije leefden, reisden in tegengestelde richting. Een bizarre plek. Somber vanwege de geschiedenis en wonderschoon vanwege de ligging en de manier waarop het stadje met rust is gelaten.

Het is Lycië ten voeten uit: zelden voorspelbaar. De streek die grofweg tussen Antalya
en Dalaman ligt, zit vol verrassingen. We drinken thee in Fethiye, een charmant havenplaatsje. De oude baas van het theehuis heeft medelijden met ons en schenkt de glaasjes gratis vol. “Morgen schijnt de zon!” Dit soort gastvrijheid zullen we onderweg nog regelmatig tegenkomen.

Lees verder (pdf).

09-2014p060-063

 

Delen