Nieuw-Zeeland ‘op z’n Tolkiens’

Dankzij de verfilmingen van Lord of the Rings en The Hobbit heeft Nieuw-Zeeland een compleet nieuwe identiteit gekregen. Het is even vliegen, maar Midden-Aarde bestaat echt! Welkom in het spannende woonoord van hobbits, dwergen, orks en elven. 

Tekst: Hans Bouman

 

Gillende geisers, murmelende modderpoelen, groene gifmeren en zinderende zwaveldampen… Met de handen voor mijn neus en tranende ogen baan ik mij een weg door Te Whakarewarewa, een zogeheten ‘thermisch park’ in de omgeving van Rotorua. Het uitspreken van Nieuw-Zeelandse plaatsnamen mag dan een uitdaging zijn, het bezoeken ervan is dat soms ook. Vooral als je eigenwijs bent, je niet helemaal aan de regels houdt, en nét iets te gretig de zwaveldampen inwandelt. Even krijg ik het beeld voor ogen van die arme Gollum, die eindelijk zijn felbegeerde Precious heeft weten te bemachtigen en ogenblikkelijk daarna in de helse magmastromen van de Doemberg stort. Maar zo dramatisch is het in Te Whakarewarewa natuurlijk niet. Wie hier te midden van de spectaculaire vulkanische activiteit gewoon op de paden blijft, heeft in principe niets te vrezen.

Ten noorden van Rotorua ligt Matamata. Decennialang was dat een simpele boerengemeenschap, bekend om zijn paardenfokkerijen en geliefd als uitgangspunt voor wandelaars die de Kaimai Ranges wilden verkennen. Totdat Peter Jackson besloot dat dit de locatie moest zijn voor de Hobbitstee. Sindsdien noemt Matamata zich Hobbiton en ontvangt het jaarlijks tienduizenden Tolkienfans. Ze komen niet voor niets; in het groene, grazige heuvellandschap is een heel stelsel van hobbitholen aangelegd.

Na de verfilming van Lord of the Rings werden veel filmlocaties weer afgebroken. Dat had met copyright te maken. Doodzonde, vond iedereen, maar toen Jackson en de zijnen terugkwamen voor de verfilming van The Hobbit werd het vredige hobbitdorp uitgebreid herbouwd. Vandaag de dag zijn er 44 hobbitholen te bewonderen, compleet met omheinde voortuintjes.

“Sorry, maar u mag niet naar binnen”, zegt een gids quasi-streng, als een van de bezoekers de klink van een mosgroene deur vastpakt. “Maar daar mist u niet veel aan hoor, er is niets te zien, want de interieurscènes zijn allemaal in de studio gefilmd.” Verderop in Hobbiton zien we de Green Dragon Pub, de molen, de brug en de Party Tree, die ook allemaal in de films figureren.

Lees verder (pdf).

07-2013p076-079

 

Delen