Nieuwe cijfers COVID-19 onder zorgprofessionals
Uit nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat het dodental onder zorgprofessionals die zijn overleden aan COVID-19 is opgelopen tot 11, meldt Nu’91, beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden. Daarnaast zijn 16.942 zorgmedewerkers– in de leeftijd van 18 tot en met 69 jaar – positief getest.
Het daadwerkelijke aantal besmettingen onder verpleegkundigen en verzorgenden ligt zeer waarschijnlijk hoger wegens het gebrek aan testen in de beginperiode van de uitbraak.
Van de besmette zorgmedewerkers werden 528 personen opgenomen in het ziekenhuis. Daarvan belandden 59 zorgprofessionals op de ic, hoewel het RIVM aangeeft dat het aantal ic-opnames dat is gemeld aan de GGD kleiner is dan het werkelijke aantal. Dit komt omdat bij de GGD niet altijd bekend is dat na melding iemand van de verpleegafdeling naar de ic wordt overgeplaatst. In totaal is 57 procent van de bevestigde COVID-19 patiënten zorgmedewerker.
Treurige cijfers
NU’91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, betreurt de nieuwe cijfers en leeft mee met de families en nabestaanden van de overledenen. Stella Salden, voorzitter NU’91: “We wisten eerder al dat er 9 zorgprofessionals waren overleden. Het is verdrietig om te zien dat dit aantal nog steeds stijgt. Dat is extra triest vanwege het feit dat deze mensen altijd klaar hebben gestaan om de strijd tegen het virus aan te gaan. We hebben dergelijke getallen rondom overlijdens en besmettingen van zorgprofessionals door een virus nog nooit in dergelijke mate meegemaakt.”
Cijfers wereldwijd
Wereldwijd overleden inmiddels al meer dan 600 verpleegkundigen. ICN, de internationale organisatie van verpleegkundigen, riep vorige week al op om de cijfers openbaar te maken. Howard Catton, CEO van ICN: “Al weken vragen wij om data over besmettingen en sterfte van verpleegkundigen te verzamelen. We hebben een centrale database nodig met alle cijfers rondom COVID-19 in relatie tot zorgmedewerkers. Zonder die cijfers weten we niet wat de daadwerkelijke effecten zijn van het virus, waardoor we dus minder in staat zijn om andere pandemieën in de toekomst te bestrijden. Een baan in de zorg lijkt op dit moment het meest gevaarlijke beroep ter wereld. Met deze cijfers zijn we nog beter in staat om te anticiperen op de situatie en zo onze zorgprofessionals te beschermen. ”