Nieuwsgierig

Christianne Spigt (26) is zesdejaars geneeskunde in Utrecht.

Een van de door mij meest bezochte websites toen ik in 6 vwo zat, was ‘ikwildokterworden.nl’. Ik zag mezelf al in een blauw ziekenhuiskostuum overleggen met allemaal specialisten. De opleiding geneeskunde begint echter met twee jaar colleges, werkgroepen en zelfstudie. Maar aan het eind van het eerste jaar kregen we les van een cardiothoracaal chirurg. We mochten hem mailen als we een keer met een openhartoperatie wilden meekijken. Ik mailde hem meteen. Ik had nog nooit een operatie bijgewoond, maar het leek mij geweldig om als eerste operatie meteen een openhartoperatie mee te maken. 

Een physician assistant werd aangewezen om mij door de kleedkamer te loodsen, het goede operatie-uniform, haarnetje en klompen aan te laten doen, en mij naar de juiste operatiekamer te brengen. Ik stond niet steriel (ik had niet zo’n operatieschort aan), dus ik kon het daadwerkelijke hart niet goed zien, maar ik vond het geweldig om bij de anesthesie aan het hoofdeinde op een krukje te mogen staan en dat iemand mij uitlegde hoe de hart-longmachine de functie van het hart en de longen overnam.

‘Ik leerde het pas toen ik een dag(deel) meeliep’

 In de jaren daarna heb ik niet alleen veel met artsen meegelopen, maar ook met andere mensen die in de gezondheidszorg werken. Want wat doet bijvoorbeeld een apotheker de hele dag? Hoe is het om bij een thuisbevalling te zijn? Wat is een ergotherapeut precies? Ik leerde het pas toen ik een dag(deel) meeliep. 

 Of je nu in opleiding bent tot arts, verloskundige, mondhygiënist of fysiotherapeut, vraag of je mee mag lopen, (para)medici vinden het vaak heel leuk dat je interesse toont voor hun vakgebied. En zo leer je ook wat bij je past en wat niet. Blijf nieuwsgierig en durf te vragen, dan gaan er deuren voor je open.