Nobelprijs met Nederlands tintje

Gisteren werd bekend dat de 75-jarige Ier William C. Campbell één van de drie winnaars is van de 2015 Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde. Dr. Campbell, die ruim 30 jaar als onderzoeker voor MSD werkte, deelt de prijs met de Japanner Satoshi Omura.

 

 

Samen stonden zij aan de wieg van het geneesmiddel Mectizan (ivermectine), dat wordt ingezet voor de behandeling van rivierblindheid (onchocerciasis) en olifantsziekte (lymfatische filariasis) in Afrika, Latijns-Amerika en Jemen. De derde winnaar is de Chinese Youyou Tu, zij ontdekte een nieuwe Malaria-behandelmethode.

Trots en dankbaar
“Met trots en dankbaarheid feliciteren wij onze collega Dr. Campbell”, zegt Carolien van Bloemendal, directeur van de MSD-fabriek in Haarlem, daar waar al vele jaren de gehele wereldwijde productie van ivermectine-tabletten plaatsvindt. “Wij zijn trots, omdat het Nobelcomité spreekt over het onmetelijke belang van ivermectine voor de verbetering van de gezondheid en het welzijn van miljoenen mensen met rivierblindheid in de armste gebieden ter wereld: ‘Deze behandelmethode is zo succesvol dat uitroeiing aanstaande lijkt. Dat zou een grootse prestatie zijn in de medische geschiedenis van de mensheid’, aldus het comité.”“En wij zijn dankbaar, ook omdat de ontdekking van Dr. Campbell al bijna dertig jaar lang zorgt voor werkgelegenheid in Haarlem.”

Lees meer op de website van MSD.

Delen