Noli me tangere: raak me niet aan

‘Noli me tangere’, raak me niet aan. Een van de kunstwerken van Jan van Munster. Ik ben een bewonderaar van zijn werk, dat over twee universele thema’s gaat: energie en tegenstellingen. Energie is leven; contrast is wat het leven interessant maakt. Binnen en buiten, plus en min, warm en koud, jij en ik.

Zijn kunst spreekt me toe: Raak me niet aan. Ik ben door handen gemaakt, maar bovenal kom ik voort uit een idee, een visie. Houd dus je handen in je zakken, achter je rug of vouw ze samen, en laat me je raken in je hoofd. Een uitwisseling van gedachten.

Noli me tangere, 1990 (staal, koper, compressor, ijskristallen)

Jan combineert wetenschappelijke nieuwsgierigheid met artistieke verbeeldingskracht en brengt lichamelijkheid, menselijkheid en kunst samen. Hij startte zijn carrière met het thema scheppingskracht: de magie van iets creëren uit niets. Zoals conceptie en leven verborgen starten in het lichaam, gebeurt dat op artistiek vlak in het hoofd van de kunstenaar.

Beide creaties leiden tot een fysieke verschijning die op de wereld wordt gezet, de geboorte van een vorm. Biologische en artistieke schepping! Een analogie die mij vanuit liefde voor kunst én verloskunde enorm aanspreekt. Hij maakte werken als Embryo, Vrucht, Ontkieming, Wording en Geboorte.

Vrucht, 1964 (arduinsteen)

Een ander elementair proces, ook verborgen in ons lichaam, speelt zich tussen onze oren af. Jan van Munster maakte via een EEG zijn energetische denkproces zichtbaar. Denken, verbeelden, doen, maken, en voelen gevat in een dik boekwerk van grillige EEG-lijnen. Deze registraties dienden als inspiratie voor vele kunstwerken: Brainwaves. Letterlijk vormgegeven in energie, namelijk licht.

Zijn lichtsculpturen hebben een enorme aantrekkingskracht vanwege de schoonheid. Ze hebben een sterke symbolische waarde en laten veel ruimte voor individuele interpretatie. Een uitwisseling van gedachte en energie.

Brainwave, 2004 (glas, zwarte verf, argon, transformer)

Voor mij persoonlijk extra speciaal omdat mijn meisjesnaam van Munster is en mijn vader en broer neuroloog zijn. Nomen est omen! Helaas heb ik Jan niet persoonlijk ontmoet, hij overleed op dinsdag 28 mei 2024 op 84-jarige leeftijd. Zijn partner Bea ontving mij op IK-eiland waar ze me de gebouwen en kunstwerken liet zien, aangevuld met talloze verhalen en anekdotes.

Passie is een bijzondere vorm van energie en kan in reactie op elkaar versterken. Ik koester deze bijzondere ontmoeting!

Beeld IK, 1995 (graniet)

Waanzinnige kunst in een minimalistisch toegankelijke vorm. Dat maakte Jan, met licht als medium en energie, polariteit, wisselwerking, aantrekking en kortsluiting als thema’s gerelateerd aan de mens. Zijn werk breng rust en energie tegelijk. De statige aanwezigheid maakt je rustig en kanaliseert je energie richting het werk waardoor eigen gedachten op gang komen en de kunst aanvullen. Kunst en kijker: synergie!

De energie die Jan van Munster via zijn kunst toevoegde aan de wereld is voor altijd een plus en kunnen we blijven gebruiken om ons aan op te laden!

Delen