Noodkreet fysiotherapeuten

Zorgverzekeraars VGZ en CZ zeggen zich niet te herkennen in de kritiek van fysiotherapeuten. Kritiek over de absurd hoge druk die de zorgverzekeraar de fysiotherapeut oplegt om te voldoen aan extreme eisen. Eisen op het gebied van onder andere praktijkmanagement en EPD, praktijkinrichting en scholing. Om aan deze eisen te voldoen dient fors te worden geïnvesteerd, in tijd en geld. Praktijken dienen een andere, nieuwe koers te varen en er is steeds minder tijd voor de patiënt op de vloer.

Zorgverzekeraars varen ondertussen hun eigen koers. Elke verzekeraar heeft zijn eigen regeltjes waar de declarerend fysiotherapeut zich maar aan dient te houden. Het is frappant dat geen enkele verzekeraar dezelfde regels hanteert als de concurrent. Allemaal anders, om het duidelijk en overzichtelijk te houden.

En de fysiotherapeut? Die slalomt wel tussen alle regels door, geholpen door een goed bezet secretariaat (meestal niet!). Papierwinkel, regels, onduidelijkheid en geen enkele rode draad tussen verzekeraars onderling. Of het zou het eenduidig lage tarief moeten zijn dat al 5 jaar niet beweegt.

Wat nou noodkreet, waar hebben die fysiotherapeuten het over? Onherkenbaar, onbegrijpelijk zelfs dat u zich zo druk maakt. U heeft toch een contract? Onderhandelen over de inhoud is echter niet of nauwelijks mogelijk. U tekent toch wel bij het kruisje. Heeft u altijd gedaan. Zult u ook altijd blijven doen.

Wat nou noodkreet. Hoe hard u ook schreeuwt, ons beweegt het niet. En trouwens, mochten er een paar fysiotherapeuten het loodje leggen, dan dalen voor ons de kosten. Dat is nog eens doelmatig. Mooi meegenomen!

Partners in zorg was het toch?

Delen