Northern Soul

For Northern Soul Collectors Volume 1 heet deze dubbel-cd van EMI met in totaal vijftig nummers van cracks als Little Anthony & The Imperials, Homer Banks, Bettye Lavette, Bobby Womack, Nancy Wilson, Timi Yuro en Mytch Ryder & The Detroit Wheels.

Het begrip Northern Soul is niet, zoals je zou denken, afkomstig uit het noorden van de Verenigde Staten, maar werd begin jaren 70 bedacht in de Engelse muziekscene, waar liefhebbers geregeld vroegen naar dansbare, soulvolle muziek à la Motown. Northern Soul beperkt zich niet tot hetgeen in the Motor City werd bedacht. Ook dansbare soul van de Stax-stal uit het zuidelijke Memphis en van andere labels mocht meedoen. Ook een aantal Britse coryfeeën is hier vertegenwoordigd, want artiesten als Helen Shapiro hadden zich het genre ook eigengemaakt. Deze vriendelijke geprijsde dubbelaar, met zijn bewust verlepte hoesje, is lekker gevarieerd en zeker de moeite waard.

En de winnaars zijn…
Met dank aan EMI ontvangen de volgende drie lezers een exemplaar van deze verzamelaar:

Petra Kuijpers – Maastricht
Ed Niesten – Eindhoven
George A.C.M. Dröge – Sprundel

Om kans te maken moest het antwoord op de volgende vraag worden gegeven:
Welke Engelse club staat te boek als een van de eerste die begin jaren 70 Northern Soul draaide?

Het antwoord:
The Twisted Wheel in Manchester gaat door als een van de eerste Engelse clubs die in de jaren 70 ‘Northern Soul’ draaide.