NVZ hekelt ziekenhuisvisie CZ
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hekelt uitspraak van zorgverzekeraar CZ dat in Nederland wel 15 ziekenhuizen de deuren dicht kunnen doen meldt de Telegraaf. Het is de verkeerde manier om de discussie te voeren over beperken van de zorgkosten, vindt de NVZ.
“Dit soort woorden raakt een snaar bij de Nederlandse bevolking. Bovendien kunnen patiënten in vergelijking met vroeger op steeds meer plekken en ook dichterbij huis worden behandeld voor hun aandoeningen.” Deze specialisatie en profilering van de behandelcentra gaat de komende jaren gewoon door, stelt Hans van der Schoot, bestuurslid van de NVZ en voorzitter van de raad van bestuur van het St. Lucas Andreas ziekenhuis in Amsterdam.
Lees verder in De Financiële Telegraaf (betaald)
1 reactie
Trouw meldt het volgende:
“Bij de introductie van de Zorgverzekeringswet is afgesproken dat zorgverzekeraars wél op kwaliteit zouden gaan inkopen. Dat zou betere zorg opleveren. Die aanpak is vorig jaar onderstreept in het Hoofdlijnenakkoord van minister Schippers met de zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Dat akkoord blijkt heel anders uit te pakken. Een nieuw declaratiesysteem bijvoorbeeld, leidt tot financiële risico’s voor ziekenhuis en verzekeraar. Dus gingen de contractbesprekingen 2012 vooral over geld. Grote zorgverzekeraars als CZ en VGZ erkenen dat kwaliteit niet bovenaan hun verlanglijstje stond. Maar volgend jaar wordt dat anders, beloven zij.”
En dat is een heel verschil met de uitspraken van Wim “dappere man” van der Meeren op Altijd wat. Dhr Levi van AMC typeerde hem “dappere man”. En niet ten onrechte zo blijkt uit Trouw.
Maar volgend jaar zullen de verzekeraars het beter doen, beloven ze, ere woord. Padvinders komen daarmee weg, volwassenen gaan voor de terugval optie van Hans Hoogervorst; NHS/Scandivanisch model volgens OESO concept. Vloeien er direct 12 miljard euro terug in de schatkist.
Continuïteit van de zorgkwaliteit is beter te handhaven door de Overheid en de kwantiteit is eerlijker, solidairder en rechtvaardiger en transparanter te borgen en te spreiden met uitsluiting van de Mededinging; dat is kern advies OESO.
Tot 2016 is de terugval optie van Hans Hoogervorst nog mogelijk, daarna uitgesloten. Dan vervallen die 12 miljard euro aan de private verzekeraars en zijn we helemaal terug naar vooroorlogse WO2 toestanden.
Voor 12 miljard euro zijn private verzekeraars als VGZ en CZ van alles te beloven, als het maar ingaat volgend jaar!
ANH Jansen
16 juli 2012 / 17:04