OMS pleit voor College Acute Zorg

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) en de Wetenschappelijke Verenigingen zien in de Kwaliteitsvisie Spoedeisende Zorg van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aanknopingspunten voor de concentratie van de complexe spoedeisende zorg. Bij het concentreren en spreiden van acute zorg moet kwaliteit en bereikbaarheid voor elke patiënt voorop staan. De OMS en de Wetenschappelijke Verenigingen pleiten voor oprichting van een College Acute Zorg.

Het ZN-advies belicht alleen het complexe deel  van de spoedeisende zorg. Een geïntegreerde visie over de hele acute zorg is nodig. Zo zien we steeds meer zieke oudere patiënten met meerdere aandoeningen op de spoedeisende hulppost. Juist de professionals die de patiënten op de spoedeisende hulp zien, weten als geen ander dat voor iedere patiënt een andere behandeling geldt. Het kan gebeuren dat een patiënt terug moet naar de huisarts, doorverwezen wordt naar een gespecialiseerde afdeling of zo snel mogelijk naar de operatietafel moet.

Er zijn inmiddels verschillende adviezen verschenen over de acute zorg die allemaal van toegevoegde waarde zijn. Daarom is het nu tijd voor de oprichting van een College Acute Zorg waarin de medisch specialisten, patiënten, zorgverzekeraars, ziekenhuizen, huisartsen en verpleegkundigen deelnemen. Dit College kan op korte termijn van start gaan met als doel een toekomstgerichte inrichting van de hele keten acute zorg die altijd bereikbaar is voor elke patiënt.

 

 

Delen