Online fysiotherapie. Het kan nu

Jawel, het kan: online fysiotherapie. ONVZ vergoedt als eerste verzekeraar de gehele online behandeling, meldde Skipr vanochtend.

Zelf heb ik één keer gebruik gemaakt van de diensten van een fysiotherapeut. Dat was twee jaar geleden nadat ik mijn kuitbeen had gebroken. In plaats van te wandelen door de jungle van Ecuador, revalideerde ik bij de ietwat verlegen Marloes. Fantastisch was het, want na weken van inactiviteit kon ik eindelijk weer sporten. Althans, zo voelde het als ik op die apparaten stond.

Ik kende al e-mental health, de twitterende huisarts en andere vormen van e-health, maar de fysiotherapeut online vond ik op het eerste gezicht toch wat onwerkelijk. Juist omdat ik dacht dat daarvoor een goed geoutilleerde fitnesszaal nodig is. Maar niets is minder waar, stelt Sandy van Beuzekom van HelloFysio, de organisatie waarmee ONVZ samen werkt. “Er zijn veel vervangende oefeningen te bedenken voor in de huis-, tuin-, en keukensetting.” Dat blijkt ook uit de filmpjes op de website van HelloFysio: fitnessapparaten zijn niet te zien. Hooguit wordt gebruikt gemaakt van de skippybal Van Gogh. Zo eentje zonder oor.

Hoeveel euro’s met de online behandeling bespaard worden, kan Van Beuzekom niet zeggen. Dat vindt ze ‘gevaarlijk’. “Er is geen harde calculator voor besparingen in de zorg.” Wel claimt HelloFysio met minder contactmomenten toe te kunnen: vier in plaats van twaalf. Van Beuzekom: “Wij zetten de patiënt zelf aan de slag, in plaats van oefeningen met ze te herhalen.” Overigens is de online behandeling niet voor iedereen weggelegd. Na triage, wordt de helft van de patiënten doorverwezen naar een reguliere praktijk.

Zie hieronder hoe het werkt:

[youtube_sc url=”http://youtu.be/opnR41Y2Zf4″ title=”Persoonlijk%20Plan%20HelloFysio”]

HelloFysio is nog in gesprek met andere verzekeraars, zoals Achmea. Verzekerden van CZ kunnen ook gebruik maken van de dienst, mits ze voor Ikea werken. Je weet wel, dat bedrijf dat bekend staat om z’n heldere gebruiksaanwijzingen. Gelukkig laten de instructiefilmpjes van HelloFysio aan duidelijkheid niets te wensen over.

Delen