Ons eigen risico

Tussen alle reacties op social media op het bericht dat het eigen risico volgend jaar mogelijk omhoog gaat van 385 naar 400 euro, zijn er maar weinig netjes. Alleen oud-Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas houdt het beschaafd. ‘Dat zou zeer onverstandig zijn’, stelt hij. En dat is natuurlijk ook zo. Als het waar is, maakt de nieuwe coalitie geen vrienden met dit besluit.

Als het waar is, maakt de nieuwe coalitie geen vrienden met dit besluit

Toch zijn een paar kanttekeningen te plaatsen bij het bericht. In de eerste plaats dat volgens dezelfde berichtgeving de zorgtoeslag dan fors omhoog gaat. Dit biedt wel enige nuancering bij de reactie dat degenen ‘die het toch al het zwaarst hebben’ door de verhoging van het eigen risico het meest getroffen worden. In de tweede plaats is het goed om stil te staan bij de verklaring die voor de verhoging van het eigen risico wordt gegeven: dit zou vooral te maken hebben met de verwachte loonstijging in de zorg. Vreemd dat hierop door menigeen ook nogal cynisch wordt gereageerd. We gunnen ‘de handen aan het bed’ toch een betere beloning? Zij zijn het immers die voor ons zorgen als we ziek zijn, en die er dagelijks zijn voor onze kwetsbare ouders.

En er is een derde kanttekening: we willen nogal veel. We gebruiken dat eigen risico als boksbal, maar we willen wel dat overal in onze directe omgeving álle zorg beschikbaar is zonder daarin rationele keuzes te maken. We willen dat de onderwijssalarissen omhooggaan, alle salarissen trouwens. We willen dat wordt geïnvesteerd in betaalbare woningen en een goede infrastructuur. Enzovoort. Wat we alleen niet willen, is nadenken over onze keuzes en daaraan consequenties verbinden voor onze levensstandaard. Dan is het ook wel een beetje ons eigen risico dat het leven steeds duurder wordt.

 

Delen