Onverwachte meerwerkkosten van accountant voorkomen

De Juridische helpdesk van VvAA krijgt met enige regelmaat vragen van leden die onaangenaam verrast zijn door een forse meerwerkfactuur van hun accountant. Lisanne van Eersel, juridisch adviseur bij VvAA, legt uit hoe dat te voorkomen is.

Tekst: Martijn Reinink Beeld: Shutterstock

Meerwerkfacturen van accountants zijn vaak fors, vanwege de extra gemaakte uren, maar óók doordat veel accountants afwijkende meerwerktarieven hanteren die kunnen oplopen tot wel 100 procent van de reguliere tarieven. “Als bij aanvang van de overeenkomst geen goede afspraken zijn gemaakt over tarieven en meerwerk, dan kunnen wij alleen nog beoordelen of de accountant het gefactureerde bedrag redelijkerwijs in rekening mag brengen”, zegt juridisch adviseur Lisanne van Eersel van VvAA. 

Of dit het geval is of niet, hangt van de omstandigheden af. Van Eersel: “Had het bijvoorbeeld voor de opdrachtgever vanzelfsprekend moeten zijn dat bepaalde extra werkzaamheden buiten de afgesproken uren en tarieven vielen? Of had de accountant moeten begrijpen dat hij de opdrachtgever specifiek had moeten informeren over de hogere kosten?” 

Schriftelijk akkoord

Beter is het natuurlijk, vervolgt de juridisch adviseur, om onaangename verrassingen en discussies te voorkomen. “Door afspraken wél te maken en schriftelijk vast te leggen. Leg bijvoorbeeld vast dat meerwerk alleen wordt betaald als hier vooraf schriftelijk akkoord voor is gegeven door een geautoriseerde medewerker. Vraagt een accountant vervolgens om een akkoord op het meerwerk, laat hem dan eerst een meerwerkofferte opstellen, mét een maximaal budget.” 

Delen