Onzuiverheid

Ooit gehoord van 5-(4’-(azidomethyl)-[1,1’-biphenyl]-2yl)-1H-tetrazole? Het lijkt wel een combinatie van drie sterke wachtwoorden. Wanneer chemische namen te ingewikkeld worden, kort men deze af. In dit geval werd dat AZBT al was ABT even weinigzeggend maar wel logischer geweest. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) leert mij dat het gaat om een bijproduct dat kan ontstaan tijdens de bereiding van het werkzame bestanddeel van bloeddrukmedicijnen uit de groep van sartanen: “Dat gebeurt door een onbedoelde reactie van twee stoffen die op verschillende momenten in het bereidingsproces worden gebruikt.” Je ziet het voor je!

Met als onderwerp ‘Terugroepactie van een medicijn wat u mogelijk gebruikt’ krijg ik van de apotheek een e-mail: “Volgens onze gegevens heeft u in de afgelopen tijd een medicijn gebruikt die de werkzame stof irbesartan, losartan of valsartan bevat.” Dat klopt of nog sterker: ik gebruik het betreffende middel nog steeds. Vervolgens staat er: “In sommige medicijnen met irbesartan/losartan/valsartan is een onzuiverheid aangetroffen die er niet in hoort: AZBT. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend.” Nu is de cirkel rond: ik gebruik een medicament uit de groep van sartanen en het ‘bijproduct AZBT’, wat bij de productie hiervan kan ontstaan, is ‘mogelijk kankerverwekkend’.

Wellicht om paniek te voorkomen wordt dit mogelijk kankerverwekkend ‘bijproduct’ fraai omschreven als een ‘onzuiverheid’. De inspectie heeft het echter gelijktijdig ook over een ‘verontreiniging’. Persoonlijk heb ik liever te maken met een onzuiverheid dan met een verontreiniging en liever met een verontreiniging dan met een mogelijk kankerverwekkend bijproduct. Maar misschien is dat een kwestie van persoonlijke smaak. Wanneer het door mij gebruikte medicament een mogelijk kankerverwekkend bijproduct bevat, zou ik hiermee direct stoppen. Maar dat mag dus niet! In de e-mail van de apotheek staat het heel nadrukkelijk: ‘Stop in ieder geval nooit zonder overleg met uw medicijn.’ Even knipperen met mijn ogen: moet ik gaan overleggen met mijn medicijn?

‘Bij een apotheek zou je iets meer zorgvuldigheid verwachten’

Dat Albert Heijn niet van elk pak chocoladehagelslag de productiegegevens in de administratie heeft staan, neem ik de supermarkt niet kwalijk. Bij een naar smaakje gaat de hagelslag weg. Bij een apotheek zou je iets meer zorgvuldigheid verwachten.

In de e-mail van de apotheek staat een link naar de website van de IGJ, die de namen van de boosdoeners heeft gepubliceerd. Staat in deze behoorlijk lange lijst van betrokken producten met registratienummers, Z-index nummers, chargenummers en vervaldata toevallig het doosje met pillen die ik slik? Bingo! Misschien is het handig om te weten dat registratienummers worden afgekort als RVG-nummer en RVG betekent ‘Register Verpakte Geneesmiddelen’. Precies door het Z-index nummer (afgekort als ZI-nr) is helaas de verpakking doorgescheurd. Wat betreft ‘charge’(nummer) gaat het om ‘alle beschikbare batches’. Dat wil vermoedelijk zeggen dat het altijd raak of in dit geval altijd mis is.

Moet ik nu snel naar de apotheek om mijn doosje om te wisselen? Nee: ‘Mocht u uw tabletten willen omwisselen voor een product wat geen onzuiverheid bevat (…), neemt u dan contact met ons op.’ Dat relativeert enigszins de ‘terugroepactie’: het mag maar hoeft blijkbaar niet Hoe groot is de kans dat ik kanker krijg van deze ‘onzuiverheid’. ‘Heel klein’ schrijven zowel de apotheek als de IGJ. Maar wat is ‘heel klein’? De IGJ geeft keurig aan wat de limiet voor een ‘onzuiverheid’ is maar daar heb je weinig aan, wanneer tegelijk vaststaat dat deze limiet nú is overschreden. In welke orde van grootte dat is gebeurd heb ik echter niet kunnen terugvinden. Feit is dat in de pillen die ik slik een mogelijk kankerverwekkend ‘bijproduct’ zit en dat iets anders dan hagelslag met een naar smaakje.

Delen