Opgelucht

Een woord dat ik gisterenavond op Twitter heel vaak tegenkwam over de Tweede Kamerverkiezingen was ‘opluchting’. De PVV heeft weliswaar zetels gewonnen, maar is op forse afstand gebleven van de VVD. In internationaal perspectief een belangrijk signaal.

Opvallend is hoe groot ook de afstand is gebleven tussen de VVD en de andere partijen die werden gezien als kanshebbers voor de troon: D66, CDA en GroenLinks. Mark Rutte kan dus aan de slag om een nieuw kabinet te vormen en het is duidelijk dat D66 en CDA hierin een rol zullen gaan spelen. Voor de zorg betekent dit dat er wat aan het eigen risico zal worden gedaan en mogelijk ook aan de stapeling van eigen bijdragen, maar dat in grote lijnen zal worden voortgebouwd aan het stelsel zoals dit in 2006 tot stand is gekomen.

De Stop ROMmers zullen bij VVD, D66 en CDA geen gewillig oor vinden

Dit heeft ook gevolgen voor de GGZ. De Stop ROMmers zullen bij deze partijen geen gewillig oor vinden voor hun stelling dat de ROM waardeloos is en dat dus maar moet worden afgezien van iedere verdere poging om de uitkomt van de behandeling in kaart te brengen. Het standpunt zal zijn: als de ROM niet functioneert, is doorontwikkeling aan de orde. GGD Nederland heeft hierop ook al voorgesorteerd.

En de SP? Die heeft verkeerd gegokt en kan nu haar wonden likken. Binnen de partij zelf werd al ruim voor de verkiezingen geklaagd dat de nadruk in de campagne veel te veel lag op het Nationaal Zorgfonds. Maar hoewel al lang duidelijk was dat dit er nooit zou komen, hield de partijtop toch vast aan de ingezette lijn. Dat was een beetje dom.

Delen