Opsteker

Medisch Centrum Leeuwarden geeft een belangrijk signaal af door het roken volledig uit te bannen. Niet alleen binnen het ziekenhuis maar ook in de directe omgeving ervan, en niet alleen voor medewerkers maar ook voor patiënten.

Dat dit laatste tot discussie zou leiden lag voor de hand. Rokers zijn immers op het moment dat ze in het ziekenhuis worden opgenomen afhankelijk van zorg én van het roken. Ze zijn verslaafd, en worden gedwongen om van hun verslaving af te kicken, in ieder geval tijdelijk. Maar het is natuurlijk juist dit gegeven dat de beslissing van MCL zo sterk maakt. Het ziekenhuis geeft patiënten een harde boodschap omdat het weet dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Een betere wake-up call is nauwelijks denkbaar.

Het ziekenhuis geeft patiënten een harde boodschap omdat het weet dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken

We mogen aannemen dat de beslissing ook tot discussie zal leiden met patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, en dat MCL hen in die discussie uitgebreid zal voorlichten over het feit dat roken de genezing na een medische ingreep negatief beïnvloedt en ziekten veroorzaakt. Het bericht dat kanker na mannen nu ook bij vrouwen de belangrijkste doodsoorzaak is, biedt sterke ondersteuning voor dit laatste. “Gevolg van toename van roken onder vrouwen jaren geleden”, tweette Noor Rikkers (kinderarts-pulmonoloog en voorzitter NoSmoKind van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde). Een trieste waarheid.

Op dit moment kunnen patiënten die het roken écht niet kunnen laten nog uitwijken naar een ander ziekenhuis. Het is dan ook te hopen dat snel meer ziekenhuizen het voorbeeld van MCL zullen volgen. Een stimulerende rol van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en het Ministerie van VWS hierin zou een mooie opsteker voor MCL zijn.

Delen