Oud nieuws

RTL-Nieuws kampte eind vorig jaar met nieuwsgebrek. Natuurlijk is er altijd wel nieuws maar geen feel-good nieuws. En zeker rond de feestdagen moet je mensen niet gaan opzadelen met alweer een bootlading vluchtelingen, een bloedige aanslag in een heel ver land of een of andere dictator die de boel op stelten zet. Dus kregen wij op Eerste Kerstdag iets voorgeschoteld wat mensen graag lusten: ‘Huisartsen besparen miljoenen door meer tijd te nemen’. Ook de wat meer serieuze media namen het bericht gretig over.

Als bron wordt verwezen naar ‘een proef van zorgverzekeraar VGZ’. Het bericht blijkt in samenwerking met VGZ te zijn ontstaan. Gaat het echter écht om iets nieuws? In 2015 heeft namelijk Huisartsenpraktijk Afferden, een duopraktijk met ongeveer 2750 patiënten op het platteland van Noord-Limburg, in samenwerking met VGZ ook al een voorstel uitgewerkt, waardoor er onder andere meer tijd voor patiënten zou zijn: het aantal verwijzingen per 1000 patiënten nam met 25 procent af. Begin 2018 verscheen hierover een artikel in Huisarts en Wetenschap. Sonja van der Graaf, ad interim-woordvoerder van de zorgverzekeraar: “Het nieuws is vorig jaar ook al gebracht, dat klopt. Maar de cijfers en onderliggende resultaten van twee jaar proefdraaien zijn nu wel iets harder en daardoor de conclusies ook helderder.”

De pilot is volgens VGZ in de loop van de tijd uitgebreid tot 28 huisartspraktijken. Daarover is uitvoerig bericht, onder andere door de LHV op 1 juni 2017. Het onderwerp haalde al verschillende malen de publiciteit. Heeft het bericht van RTL dan toch nog enige nieuwswaarde? De woordvoerder van VGZ reikt mij een analyse aan die is gedateerd op 24 oktober 2018; deze wordt afgesloten met een ‘Samenvatting van bevindingen’. Sonja van der Graaf: “VGZ ziet in de verschillende praktijken wel verschillende resultaat cijfers en wil de komende tijd onderzoeken hoe dat kan. De proef met de huisartsen  gaat ‘voorlopig nog wel even door.” Voor hoelang? Daarover is nog geen besluit genomen.

Moet je huisarts zijn geweest om op je klompen aan te voelen dat meer tijd voor patiënten écht loont?

Hoe zit het dan met die miljoenen die volgens RTL-Nieuws worden bespaard? Harde cijfers ontbreken vooralsnog. Hoeveel geld heeft VGZ precies geïnvesteerd in dit onderzoek? Van der Graaf moet het antwoord schuldig blijven: “We investeren als verzekeraar vooral om te ervaren of de beoogde effecten ook optreden en wat exacte resultaten zijn, maar we zien momenteel ook dat de investering nog onvoldoende opweegt tegen de kostenbesparingen door minder verwijzingen. Dit laat onverlet dat als er 20 procent minder doorverwijzingen plaats vinden naar ziekenhuizen, er naar rato miljoenen worden bespaard.’

Het bericht van RTL-Nieuws blijkt dus deels niet écht nieuw en kan deels niet met cijfers worden onderbouwd. Moet je echter huisarts zijn geweest om op je klompen aan te voelen dat meer tijd voor patiënten écht loont? Goed luisteren en meer tijd voor lichamelijk onderzoek leiden niet alleen tot meer tevredenheid bij dokter en patiënt, maar ook tot een efficiënter beleid. Wat mij betreft was daarvoor geen onderzoek nodig. Maar nu de resultaten hiervan dat bevestigen blijft voor mij de hamvraag: waarom wordt hiermee nog steeds niets op grote schaal gedaan?

Delen