Over wat er allemaal goed gaat in de GGZ

Ik weet het. Een blog over wat er allemaal goed gaat in de GGZ is niet hip. We lezen liever slecht nieuws die we dan hoogst ‘😡😡😡!’ kunnen delen, zo zijn we. Maar de waarheid is dat er ook heel veel goed gaat in de GGZ.

Na mijn blog van vorige week over het pappen en nathouden in de GGZ, voel ik de behoefte om ook eens de andere kant te belichten.

Ik werk als zelfstandig psychiater in de GGZ. Ik kom op veel plaatsen. En waar ik ook kom, overal ontmoet ik mensen die met hart en ziel werken aan het herstel van mensen met psychische klachten.

Een van die plekken is de afdeling voortgezette klinische behandeling van Altrecht. Hier wonen mensen die vaak al een ellelange ellendige geschiedenis achter de rug hebben. Ooit psychisch vastgelopen, huis en haard kwijtgeraakt, drugs gebruikt, rondgezworven, in contact gekomen met de politie en de onderkant van de maatschappij. Zijn deze mensen opgegeven? Nee. Uitbehandeld dan? Ook niet. Deze mensen worden liefdevol opgevangen op het terrein in Den Dolder waar met engelengeduld gewerkt wordt aan hun herstel. Duurt dat jaren? Dan duurt het maar jaren.

Had ik al gezegd dat dit geen ‘hip’ verhaal zou worden? Dat is het wél

Het is een voorbeeld, maar er zijn er zo veel. Wat dacht je van de vele ambulante teams die er elke dag weer op uit trekken om goede zorg aan huis te leveren zodat de cliënt weer verder kan met zijn leven? De klinische teams die dag en nacht klaar staan om mensen op te vangen als het écht niet meer gaat? Door de beddenreductie werken verpleegkundigen onder steeds grotere druk, zij zijn het die vaak figuurlijk, maar soms ook letterlijk de klappen moeten opvangen. En dat doen ze.

Had ik al gezegd dat dit geen ‘hip’ verhaal zou worden? Dat is het wél.

Mensen gaan in de zorg werken omdat ze ‘mensen willen helpen’ of ‘mensen beter willen maken’. Uit compassie dus: meevoelen met het lijden van de ander én de verantwoordelijkheid nemen om dat lijden te verminderen.

Kan het beter? Tuurlijk, het kan altijd beter. Maar er gaat ook heel veel goed.

Delen