Paard achter de wagen

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg heeft de wow-factor, merk ik op Twitter. Waar de een op zijn bericht dat hij drie miljard euro wil investeren om ziekten te bestrijden reageert met: ‘Wow…wat heb ik hier respect voor’, schrijft de ander: ‘Wow, wat een naïviteit’. Gelet op het feit dat Zuckerberg “nog tijdens het leven van onze kinderen alle ziekten wil genezen, voorkomen of onder controle brengen” ben ik het vooral met die tweede wowzegger grondig eens. Het is inderdaad grenzeloos naïef om te denken dat dit kan.

Kijk bijvoorbeeld alleen maar naar de continue onderzoeksinspanningen die al jarenlang worden geleverd om kanker te genezen en te voorkomen. In dit onderzoek worden zeker successen geboekt, maar het ligt niet voor de hand dat een injectie van een paar miljard extra onderzoeksgeld hieraan een zó grote versnelling gaat geven dat de stelling van Zuckerberg waarheid kan worden. Kanker is simpelweg te complex. Hetzelfde geldt voor diabetes, en voor heel veel andere ziekten. Nog even afgezien van de ziekten waarvan nog niet of nauwelijks bekend is waarom ze ontstaan.

De drie miljard euro van Mark Zuckerberg voor ziektebestrijding is druppel op gloeiende plaat

Drie miljard euro is een druppel op een gloeiende plaat. Zuckerberg had beter kunnen zeggen: ‘iedereen die een contract met mij tekent waarin hij belooft de rest van zijn leven gezond te eten en genoeg te bewegen, krijgt een miljoen dollar van me’. Dan had hij in ieder geval drieduizend mensen een kans op een gezonder leven kunnen bieden. Ook het geld steken in rechtszaken tegen de tabaksindustrie zou zinvoller zijn. Zuckerberg gaat namelijk voorbij aan de invloed van levensstijl op het ontstaan en beloop van ziekten. Dit negeren en zich uitsluitend richten op ziektebestrijding is het paard achter de wagen spannen.

Delen