Paaseiland

Paaseiland blijkt een onvervalst droomeiland. En nu eens niet vanwege pina colada’s en wuivende palmen. U vindt er iets wat heel zeldzaam is: totale afzondering en de mysterieuze sfeer van een verloren cultuur.  

Tekst: Jurriaan Teulings

 

Paaseilanders zijn overlevers”, zegt Roberto. “Als je een Paaseilander met een groep anderen op een eiland zonder eten zet, eet hij gewoon de anderen op.” Hij lacht er vriendelijk bij. Eerder vandaag kwam ik hem tegen tijdens de zondagsdienst in de kerk van Hanga Roa, het enige dorp op Chili’s Paaseiland. Iedereen zong, de vrouwen met bloemen achter hun oren, de oude mannen in pak. Roberto had voor me gestaan; ik kende alleen zijn rug totdat hij zich bij het einde van de dienst omdraaide en me een hand gaf. Toen ik later op de dag werd voorgesteld aan mijn gids, stond Roberto er weer. Op een eiland ter grootte van Texel, waar de krap zesduizend bewoners vooral in de toeristenindustrie werken, was dat niet zo’n enorm maar wel een prettig toeval.

Lees verder (pdf).

01-2015p058-061

 

Jubileumkorting
Ter gelegenheid van het 80-jarig jubileum van Arts en Auto biedt reisorganisatie lezers van Arts en Auto € 80,- korting p.p. bij boeking van de 24-daagse rondreis Bolivia/Chili/Paaseiland uit haar programma 2015 (diverse vertrekdata, vanaf € 3545,- p.p., inclusief o.a. vluchten, vervoer, hotelovernachtingen met ontbijt, diverse excursies en Nederlandse reisbegeleiding, kortingscode BCPAA15). Meer info over deze reis: zie djoser.nl of bezoek de Djoser Reizigersinformatiedagen in Rijksmuseum Volkenkunde Leiden op 23, 24 en 25 januari (gratis entree, wel vooraf aanmelden bij Djoser).

 

 

 

Delen