Paniekpolitiek
Wijsheid komt niet met de jaren, maar met dreigend zetelverlies. PvdA en VVD dienen een motie in om de eigen bijdrage in de ggz te schrappen. De verantwoording die Lea Bouwmeester (PvdA) hierbij geeft, is dat de uitvoeringskosten van de regeling te hoog zouden zijn en dat de maatregel psychische stoornissen zou stigmatiseren. Over die uitvoeringskosten heb ik geen mening, maar die opmerking over het stigmatiseren van psychische stoornissen is in ieder geval helemaal terecht. De eigen bijdrage zou immers alleen gelden voor psychische zorg, niet voor somatische.
Wisten PvdA en VVD dit nog niet toen ze de maatregel – die ze in oktober zelf schrapten – in het regeerakkoord toch weer van stal haalden? Natuurlijk wel. Alleen hing op dat moment de vlag er nog anders bij en leek het regeerakkoord – heel eventjes maar – de uitkomst van goed doordachte onderhandelingen. Daarna kwamen de problemen en daaruit voortvloeiend kwam de vrije val in de peilingen. Op zo’n moment is snel een list nodig om publiekelijk te scoren en dan is het schrappen van die eigen bijdrage een logische zet.
Vraag is alleen wel: wat dan? Met de maatregel was voor 2014 een bezuiniging gemoeid van dertig miljoen euro. De twee partijen kunnen het zich niet veroorloven die verloren te laten gaan. Dat geld móet ergens uit de ggz tevoorschijn komen. De ambulantisering versneld doorvoeren dan maar? We gaan het zien.
1 reactie
Dit heeft natuurlijk niets te maken met paniekpolitiek of realpolitiek, maar alles met incompetentie.
Noem het beestje maar eens bij de naam.
30 miljoen zou de opbrengst zijn van deze afwenteling van kosten en van die 30 miljoen zou 15 miljoen opgaan aan de administratieve lasten. F v W heeft er geen mening over; we zien zijn motivering graag in een volgend blog verschijnen: administratieve lasten in zorgstelsel zijn een 25% en dat is geen probleem voor FvW? Ambtenaren krijgen er natte dromen van, maar verstandige economen zien dat toch anders: niet doen! Verstandige economen zijn te vinden bij de OECD en in Scandinavische landen.
Waar is geld te halen? Geld te winnen? Levens te sparen? Lea Bouwmeester en Anne Mulder zouden het moeten weten; zij zijn de experts. Zij zijn de Volksvertegenwoordigers die de Regering moeten controleren. Zij laten het liggen. RegeerAkkoord gaat boven alles.
40% van de bedden in ziekenhuizen staan leeg. Operatie Kamers worden voor 50% benut. Financieringsmodel van ziekenhuizen is nog immer gebaseerd op het aantal bedden, waarbij het niet uitmaakt of ze beslapen worden. 25miljard euro gaat erom in de ziekenhuizen. Vastgoed waarde is wat de gek ervoor over heeft. Orbis nieuwbouw was alleen al 500 miljoen euro. Zo zijn er geen 100 van in Nederland. Een waarde van 12 miljard euro voor alle ziekenhuizen is redelijk en billijk om in verzekeraarstaal te spreken. 40% is daarvan overbodig. 4 miljard bespaard!
En dan de kwaliteit van de geleverde zorg in die ziekenhuizen. 75.000 lijnsepsis per jaar in alle ziekenhuizen. 1.700 mensen overlijden aan lijnsepsis. Geheel onnodig en vermijdbaar. A Klink zegt het zelf en A Klink kan het weten. Heeft er zelf niets aan gedaan in zijn tijd als Minister van VWS.
Hoe?
Data from a large number of hospitals, gathered by several sources, show wide variations in the incidence of one of the most lethal hospital-acquired complications, central line–associated bloodstream infections (CLABSIs). Compared with the evidence on how to prevent other types of infections—and most other kinds of adverse events—the evidence on how to prevent CLABSIs is quite strong. Peter Pronovost demonstrated the potential for complete elimination of central line infections in his intensive care unit at Johns Hopkins Hospital seven years ago.1 In 2005, in a stunning display of generalizability, Pronovost and his team taught staff in over 100 Michigan hospitals to implement his protocol for central line insertion, and 68 hospitals completely eliminated CLABSIs for six months or more.2
Hoe het wel moet is te lezen via volgende link: http://whynotthebest.org/contents/view/142
Gezien de http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/12/05/kamerbrief-over-invoering-prestatiebekostiging-motie-dijkstra.html
En de http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/12/05/beantwoording-kamervragen-over-begroting-ministerie-vws-2013.html
Is het antwoord op de vraag ‘why not the best’? door de Minister en de Tweede Kamer al gegeven: ‘we do not care’.
En dat mag met name Lea Bouwmeester zich enorm aantrekken.
ANH Jansen
5 december 2012 / 23:19