Paradijselijk Gotland

Helemaal vreemd is het Zweedse Gotland voor de meesten van ons niet, want de Pippi Langkousfilms werden er opgenomen. Voor de Zweden zelf heeft het eiland een bijna mythische status. Zelfs de Vikingen kwamen er al graag.

Tekst: Hans Bouman

Om u een beeld te vormen van de sfeer op Gotland, hoeft u alleen maar terug naar uw jeugd. Dat wil zeggen: wanneer u destijds ten minste een of meer Pippi Langkousfilms heeft gezien. Die werden namelijk allemaal op Gotland opgenomen en de sfeer van kleurige Villa Kakelbonthuisjes te midden van een onbedorven natuur heerst er nog steeds.

Gotland ademt geschiedenis. Dat heeft alles te maken met zijn strategische ligging, midden in de Baltische Zee. Al in de Middeleeuwen was het een belangrijk handelscentrum en maakte het deel uit van de Hanze. Daarnaast trok menige Viking zich na een geslaagde rooftocht terug op het eiland, waarbij hij voor alle zekerheid zijn schatten begroef.

Jonas Jonasson, de schrijver van het uiterst succesvolle De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, verhuisde vijf jaar geleden naar Gotland om daar als beroemdheid de rust te vinden die hij voor zijn schrijverschap nodig heeft. “Mijn buurman, een boer, is helemaal blasé geworden van de zilverschatten uit de Vikingtijd of voorwerpen uit de steentijd die er bij het ploegen uit de grond opduiken”, vertelde hij toen ik hem voor de Volkskrant interviewde.

Lees verder (pdf).

AA06-2016p042-045

 

 

 

Delen