Paris Melis (1964-2016)

Op 28 november vorig jaar, op weg naar zijn werk, verongelukte plastisch chirurg Paris Melis. Hij was geliefd bij patiënten uit het hele land en zijn collega’s roemen zijn veelzijdigheid. ‘Hij was een briljant met heel veel facetten.’

Tekst: Wout de Bruijne

Paris Melis groeit op aan de Priamuslaan in Eindhoven. Hij is vernoemd naar de zoon van de Griekse koning Priamus: Paris. Als hij dertien jaar is, wordt Paris behandeld voor een botvliesontsteking. De ervaringen in het ziekenhuis inspireren hem in zijn beroepskeuze, hij wil chirurg worden.

Paris kan goed leren, hij is sportief en een doorzetter. Hij is een talentvolle voetballer en later rugbyspeler. In mili- taire dienst wordt hij commando. Na zijn studie geneeskunde in Amsterdam, start hij met heelkunde in het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk, vervolgt hij de opleiding in Nieuwegein en keert hij uiteindelijk terug in het AMC/AVL/RKZ voor zijn afrondende studiejaren.

Als plastisch chirurg in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk promoveert hij in 2003 op het onderwerp skin-stretching, een dan nieuwe techniek voor het sluiten van grote wonden. Naast de mamma reconstructieve chirurgie ligt de specialiteit van Melis ook bij de esthetische plastische chirurgie. In Beverwijk behandelt Melis onder anderen slachtoffers van de Volendamse cafébrand (nieuwjaarsnacht 2000/2001) en hij wordt landelijk bekend om zijn expertise in hersteloperaties bij borstkankerpatiënten.

Mede doordat Paris Melis op zijn spreekuur steeds vaker patiënten ziet die elders bij cosmetische chirurgie ernstige complicaties hebben opgelopen, start hij in 2008 met een aantal collega’s een privékliniek in Haarlem, Kliniek Bloemingdael. Hij wil dat ‘mensen met hun behandelvraag de weg vinden en dat de gêne om dokters lastig te vallen die met brandwonden bezig zijn, dient te worden weggenomen’.

Zijn studenten waarderen zijn emotionele openheid en zijn grote kennis

In het Rode Kruis Ziekenhuis blijft hij daarnaast patiënten behandelen en leidt hij assistenten op in de mamma- en esthetische chirurgie. Zijn studenten waarderen zijn emotionele openheid, zijn grote kennis en didactische kwaliteiten.

Paris Melis toont zich een felle bewaker van de, wat hem betreft, grenzen in de cosmetische chirurgie: invasieve zorg dient in handen te blijven van degenen die daar een gedegen studie voor hebben gevolgd. Hij draagt zijn afkeer van ‘charlatans’ steeds vaker publiekelijk uit, onder meer in de politieke contacten die hij legt als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC).

De laatste anderhalf jaar voor zijn overlijden werkt Paris Melis mee aan de opnamen voor Verminkt!, een RTL- serie over slachtoffers van malafide ‘plastisch chirurgen’. Het programma zou vanaf vorige maand op televisie komen, maar is uitgesteld tot aankomend voorjaar.

In de talrijke reacties op het overlijden van Paris Melis komen begrippen als betrokken, open en vakmanschap vaak voor. Collega’s roemen de plastisch chirurg om zijn veelzijdigheid. Tijdens de uitvaart wordt gesproken over een briljant met heel veel facetten, een collega en vriend die niet te duiden is in een paar termen. Patiënten schrijven dat zij zich bij deze dokter veilig en in goede handen voelden.

Delen