Parkinson

James Parkinson beschreef in 1817 de aandoening die we nu de ziekte van Parkinson noemen. In dit essay – waarbij hij zeer nauwkeurig het beeld beschrijft zoals we dat heden nog immer kunnen waarnemen – waan je je in de wereld van Charles Dickens. Subtiel wordt de progressie van de ziekte beschreven in al zijn destructiviteit. Begrijp dat in die tijd van enige medicatie geen sprake was (of het zou het kwikzilver moeten zijn) en de ziekte zijn vrije loop had.

Hoe vaak voel ik mij niet James Parkinson. Vanzelfsprekend als ik in mijn praktijk een intake doe van iemand met Parkinson die ik nog nooit ontmoet heb. Maar ook als ik op een terras zit en meen toch zeker een aantal Parkinsonpatiënten aan mij te zien voorbijgaan.

Involuntary tremulous motion, with lessened muscular power, in parts not in action and even when supported; with a propensity to bend the trunk forwards, and to pass from a walking to a running pace: the senses and intellects being uninjured.

Heeft de beroepsdeformatie toegeslagen? Zie ik overal mensen met Parkinson die er eigenlijk niet zijn? Toch niet; het heeft er alle schijn van dat het aantal Parkinsonpatiënten toeneemt en ik zie het gebeuren. Ik ben erbij. Hoe zou James erover denken? De door hem beschreven aandoening staat 200 jaar later in de schijnwerper. Nog immer de verscheidenheid aan symptomen als door hem beschreven. De trillende tuinman of de running freezer. Wetenschappers trachten antwoorden te vinden over het hoe en waarom. Het blijft nog steeds gissen, zoals in de tijd van James Parkinson.

In de ParkinsonNet-keten spelen we allemaal een beetje James Parkinson. We beschrijven wat we zien en spelen daarop in. Groot verschil met James is dat we samen mensen met Parkinson een betere kwaliteit van leven kunnen bezorgen. Dit niet in de laatste plaats door inspanningen van betrokken onderzoekers, behandelaars en begeleiders.

Neurologen hebben regelmatig te maken met mensen met de ziekte van Parkinson. Neurologen komen tegenwoordig nogal eens negatief in het nieuws. Neurologen, logen, liegen, vertellen onwaarheden, zijn niet te vertrouwen. Onzin. Zeker , de neuroloog is een aparte soort. Soms onpakbaar, niet te bereiken, vaak belangrijk in de zorgketen, gesteund door de Parkinsonverpleegkundige. Parkinsonneuroloog bij uitstek professor dr. Bas Bloem laat tijdens Tedx Maastricht zien waar het om gaat!

Indien u het oorspronkelijk werk van James Parkinson nog niet hebt gelezen, raad ik u aan dit te doen. Een klassieker!!

Het ParkinsonNet congres op 29 november aanstaande wordt bezocht door 1500 zorgverleners en een aantal uitgenodigde ervaringsdeskundigen. Een uniek congres. Eén aandoening, 1500 zorgverleners. Betrokkenheid, gevoel, netwerken, empathie, warmte. Jammer dat u er mogelijk niet bij bent.

Delen