Pensioenportret – Jopy Deenen

Toen voormalig kinderfysiotherapeut Jopy Deenen (67) uit Dongen vijf jaar geleden stopte met werken, ging ze aan de slag om van de praktijkruimte een galerie te maken. “Mijn man – die ook fysiotherapeut was – en ik hadden praktijk aan huis, met daarbij ook een grote gymzaal. Met de hoge muren en mooie lichtinval was dat een ideale plek voor een expositieruimte.” 

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: De Beeldredaktie/Kees Beekmans

Door COVID-19 ligt alles stil, maar Jopy Deenen hoopt in de loop van volgend jaar alle activiteiten weer op te pakken voor haar galerie Kunst in Praktijk. “We hebben meestal twee exposities per jaar, van schilderijen of ander werk. Daarnaast organiseer ik lezingen over kunst, met een gastspreker. Ik word er blij van als ik zie hoe mensen daarvan genieten en ik vind al die informatie zelf ook heel interessant. Ik ben zelfs kunstgeschiedenis gaan studeren.” 

Ze verhuurt de expositieruimte tegen kostprijs aan de kunstenaars: “Ik hoef er niet rijk van te worden.” Ook exposeerde ze eigen werk. “Dat was spannend, maar ook leuk dat mensen een andere kant van mij leerden kennen.” 

‘Leuk dat mensen een andere kant van mij leerden kennen’

Voorafgaand aan een expositie helpt Jopy de kunstenaar met werk selecteren en inrichten van de expositie. Ook de voorbereiding van een lezingencyclus kost tijd. “Vooral in het voor- en najaar zijn we druk. De zomerperiode is rustiger, dan willen we lekker op vakantie.” 

Ze benadrukt hoe belangrijk het is om op tijd na te denken over de periode na pensionering. “Er is meer dan werk. Wat is je andere passie? Maak niet alleen een plan, maar ga het echt doen. Ik ben heel tevreden met mijn galerie.” 

Delen