Piano gezocht

Pianospelen zit in de lift. Sinds de pandemie zijn er steeds meer mensen die de aanschaf van een piano overwegen. De handel beleeft dan ook gouden tijden. Waar moet u zoal op letten wanneer u er een wilt kopen?

Tekst: Eric Schoones | Beeld: Shutterstock

Het is al langer bekend dat musiceren in het algemeen, vooral bij kinderen, een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van het intelligentiequotiënt, het abstractievermogen en het analytisch denkvermogen. Daarnaast heeft samen musiceren een gunstig effect op de sociale vaardigheden. ‘Laat kinderen samen zingen, ze zullen leren anderen te respecteren en naar elkaar te luisteren’, woorden van de befaamde concertpianiste Maria João Pires.

Voor wie musiceert, jong of oud, is een goed instrument een voorwaarde. Bij een haperende mechaniek of andere gebreken kan spelvreugde al snel omslaan in ergernis. André Olthof, pianotechnicus en mede-eigenaar van Clavis Piano’s uit Nieuwegein, realiseert zich dat zijn klanten niet iedere dag een piano of vleugel kopen. “Het is belangrijk om goed te luisteren welke klankkleur bij u past en uzelf de vraag te stellen wat u met een piano wilt, en welke kwalitatieve eisen daarbij horen.” Hij adviseert om altijd naar een erkend vakman te gaan. “Die kan u informeren over de verschillende mogelijkheden en de piano voorspelen. U kunt de klank nu eenmaal niet beoordelen uit de speakers van uw computer of iPhone.”

‘Een goede piano is behoorlijk waardevast’

Kies voor een gerenommeerd merk, is Olthofs advies. “De  materialen gebruikt voor en constructie van die piano’s  hebben zich gedurende tientallen jaren bewezen.” Een dergelijk merk hoeft overigens niet altijd heel duur te zijn, benadrukt hij. “Bovendien is een goede piano behoorlijk waardevast en de afschrijving bij verkoop of inruilen valt erg mee, mits het instrument uiteraard goed is onderhouden.”

Olthof waarschuwt: “Let op met zogenaamde ‘fantasiemerken’, die hebben een naam die vertrouwd klinkt en vaak erg lijkt op die van de grote merken. Een mooi voorbeeld is Steinbach, dat doet denken aan Steinway of Bechstein, maar het merk is in werkelijkheid zeker niet te vergelijken met de topmerken.”

Buitenkansje

Het is allang niet meer zo dat alles uit Oost-Europese en Aziatische landen per definitie heel slecht is, maar ook hier is goed advies belangrijk, aldus André Olthof. En een buitenkansje, te koop bij een particulier via Marktplaats, kan heel aantrekkelijk lijken, maar neem altijd een deskundige mee of vraag om een taxatierapport. “Op het eerste oog kan een gebruikte piano er heel goed uitzien. De verkoper zal meestal zeggen dat het instrument goed onderhouden is, wat betekent dat de piano – in het gunstigste geval – regelmatig is gestemd, maar voor een leek is het onmogelijk om verborgen gebreken te ontdekken.” Er kan veel aan mankeren, weet Olthof. “Zoals een gescheurd stemblok, waardoor de piano niet meer gestemd kan worden. Om nog maar te zwijgen van een scheur in de zangbodem – niet altijd goed waarneembaar, maar funest voor de klank – een versleten mechaniek, gebreken aan het frame, en ga zo maar door.”

Het is oppassen met spectaculaire aanbiedingen als: ‘duizenden euro’s voordeel’ of ‘kortingen tot 50 procent’. “Voor een paar tientjes een bijzondere of bespeelbare piano bij de kringloopwinkel, zoals laatst nog iemand overkwam in België, is echt een lot uit de loterij. Meestal volgen onaangename verrassingen, reparaties en kosten voor transport.” Voor een goede, gereviseerde gebruikte piano is ook de vakhandel weer het aangewezen adres, zegt Olthof. “Die bieden een dergelijk instrument vaak met garantie aan.”

Achilleshiel

Ook in de wereld van piano’s en vleugels heeft de tijd niet stilgestaan. Wolf Leye, sales & marketing manager bij Piano’s Maene, legt uit: “Ook al is de piano of vleugel zoals we die nu kennen de laatste honderd jaar niet werkelijk ingrijpend veranderd, op het gebied van de digitale instrumenten is er wel heel veel beweging. Natuurlijk blijft de klank van de traditionele, akoestische piano of vleugel uiteindelijk voor alle pianisten het ideaal. Maar digitaal en akoestisch zijn wel veel dichter naar elkaar toe gekomen.”

Door de traditionele piano te verbinden met digitale mogelijkheden, zoals educatieve apps op een iPad, zijn alle voordelen van een digitale piano nu ook voor de traditionele piano beschikbaar. Wolf Leye: “En voor wie digitaal wil gaan, bijvoorbeeld vanwege ruimtegebrek, is er een oplossing voor wat jarenlang als dé achilleshiel van de digitale piano werd gezien: het gebrek aan controle over de klankvorming. Nu zijn er zogenaamde
hybride instrumenten, digitale piano’s voorzien van een origineel vleugelmechaniek. Kortom, de mogelijkheden zijn tegenwoordig legio.” 

Dit is een ingekorte versie van een artikel uit PIANIST. pianistmagazine.nl

Meer info en ledenvoordeel

Voor meer informatie en een vertrouwd adres bij u in de buurt, zie de website van de Nederlandse Piano- en Muziekinstrumentenbond: npmb.nl. VvAA-leden kunnen tijdelijk voor een speciale prijs kennismaken met het tijdschrift PIANIST. Zie vvaa.nl/ledenvoordeel.

Delen