Pilletje voor de pep

Twee berichten over de farmacie die allebei de patiëntveiligheid ten goede komen. In de eerste plaats het bericht dat de Tweede Kamer akkoord gaat met twee wetswijzigingen die ervoor zorgen dat de apotheker de medicatieveiligheid kan verbeteren. De eerste wijziging houdt in dat voor een deel van de medicijnen op het recept vermeld moet worden waarvoor ze zijn voorgeschreven. De tweede wijziging regelt dat de apotheek inzicht krijgt in de labwaarden van de patiënt. Het eerder dit jaar verschenen Witboek Farmacie noemt deze twee maatregelen voorwaarden om de medicatieveiligheid en de farmaceutische zorg in Nederland verder te kunnen verbeteren. En daarop valt geen woord af te dingen. Touché.

Het tweede bericht komt niet uit Den Haag, maar uit Den Bosch: van Kring-apotheek. De apotheken van deze keten bieden hun klanten online inzage in hun eigen actuele medicatiegegevens en bieden hun bovendien een dossier waarin zij hun zelfzorggeneesmiddelen kunnen bijhouden. Ook de koppeling van deze twee gegevens komt de medicatieveiligheid ten goede.

De timing van het bericht doet vermoeden dat Kring de discussie in de Eerste Kamer heeft afgewacht en heeft gedacht: als het niets wordt met dat EPD, gaan we gewoon zelf aan de slag. Je kunt het patient empowerment noemen of simpelweg het opvoeden van de patiënt. Maar hoe je het ook noemt, het is in ieder geval een idee dat navolging verdient.

Delen