Pinedo krijgt internationale prijs

Internist Bob Pinedo, emeritus hoogleraar van VUmc, heeft op 31 mei in Chicago de David A. Karnofsky Memorial Award 2014 in ontvangst genomen. Met de prijs eert de American Society of Clinical Oncology (ASCO) Pinedo voor zijn grensverleggende onderzoekswerk in de oncologie.

 

De ASCO prijst Pinedo — pas de derde niet-Amerikaan die de award krijgt in veertig jaar — voor belangrijke ontdekkingen binnen de biologie van kanker en de werking van geneesmiddelen in de patiënt. “Dit is de belangrijkste internationale oncologieprijs die ik ooit heb gekregen”, zegt Pinedo in een reactie. “Het is een erkenning van mijn creativiteit en het succes van ons translationele onderzoek.”
Pinedo krijgt in een brief gelukwensen van premier Mark Rutte. Die schrijft: “Als arts en onderzoeker behoort u sinds jaar en dag tot de wereldtop. Uw hele professionele leven lang hebt u zich met passie en toewijding ingezet voor de strijd tegen kanker, zowel in ons land als over de grens. Mede dankzij uw pionierswerk en deskundigheid zijn steeds meer vormen van kanker beter behandelbaar geworden.” 
In zijn lange carrière heeft Pinedo altijd geprobeerd om de brug te slaan tussen fundamenteel onderzoek en de klinische oncologie. “Die twee moeten altijd hand in hand gaan. Dat is dé manier om van vastgeroeste ideeën naar werkelijke nieuwe therapieën te gaan.”
Bob Pinedo is de grondlegger van het VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA), waar onderzoekers van verschillende disciplines bij elkaar zitten om de kruisbestuiving te bevorderen. Niet alleen kwam dit concept van Pinedo, hij bracht ook de vele vermogende donateurs bij elkaar, zodat het VUmc Cancer Center Amsterdam werkelijkheid kon worden. 
In een reactie op de toekenning van de award aan Bob Pinedo zegt VUmc-hoogleraar medische oncologie Henk Verheul, tevens onderzoeksdirecteur van VUmc CCA: “Bob Pinedo heeft mij en de andere collega’s bij VUmc in leven en werken laten zien dat zorg voor de patiënt en onderzoek naar de verbetering van de behandeling van kanker onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Terecht heeft hij altijd gezegd dat je van iedere patiënt kunt en moet proberen te leren hoe het beter kan.”

Delen