Podcasts – uren luisterplezier

Ideaal om te luisteren tijdens het hardlopen, bij het koken of in de trein: een podcast. Maar hoe maak je een keuze uit de duizenden audio-uitzendingen die je op Spotify of SoundCloud vindt? Arts en Auto helpt je een handje en selecteert tien pareltjes voor jou als (para)medisch student. 

Tekst: Martijn Reinink Beeld: Shutterstock

Het Amerikaanse Radiolab maakt ingewikkelde wetenschap begrijpelijk. En vooral de manier waarop spreekt aan: het is een spannende, verhalende podcast. Over alle soorten wetenschap en wat we kúnnen dankzij de wetenschap. Honderden afleveringen zijn er te beluisteren. Toptips: Blame en The Buried Bodies Case.

Voor wie wat meer wil dan een pushberichtje van Nu.nl. Elke werkdag nemen de presentatoren van De Dag je in twintig minuten mee in verhalen over en achter het nieuws, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen. Zoals NOS-redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink, die regelmatig zijn opwachting maakt om nieuws over de zorg te duiden.

De laatste aflevering dateert van januari, maar de gesprekken die EenVandaag-journalist Cas de Jong in Daders voert met tbs’ers en topcriminelen, zijn de moeite van het terugluisteren waard. Als je tenminste geïnteresseerd bent in wat er door hun hoofden spookt op het moment dat ze een gruwelijk misdrijf plegen. En of ze daar spijt van hebben.

Sommige onderwerpen zullen in jouw studie misschien aan bod (zijn ge)komen, maar met ruim 200 afleveringen doe je ongetwijfeld genoeg nieuwe inzichten op. Weet jij bijvoorbeeld wat we kunnen leren van mieren? In de Universiteit van Nederland geven wetenschappers van eigen bodem in een kwartiertje antwoord op deze en anderespraakmakende vragen.

In het aanbod aan podcasts zie je door de bomen het bos niet meer, maar in serieland is het bos misschien nog wel uitgestrekter. In Bingewatchers helpen de makers van deze podcast je te kiezen: voor welke serie lever je wat nachtrust in en voor welke hoef je niet van het terras te komen? Oftewel: to binge or not to binge.

Ruim vijftien jaar na de introductie van de term podcast (samentrekking van iPod en broadcast) is er geen ontkomen meer aan. Van nieuws, wetenschap en crime tot slap geouwehoer: de digitale audioshows schieten als paddenstoelen uit de grond. Én ze worden massaal beluisterd: uit de Markteffect Podcast Monitor blijkt dat meer dan vijf miljoen Nederlanders weleens een podcast luisteren. Vooral onder jongeren tot 34 jaar (71 procent) is het een populaire bezigheid.

Een podcast met studietips mag hier natuurlijk niet ontbreken. Met de nodige humor vertellen Martin Boehme en founder Thomas Frank in The College Info Geek onder meer hoe je effectiever kunt studeren en hoe je je studieschuld het snelst afbetaalt. ‘This podcast will help you become an awesome student’, zeggen ze zelf.

Een vermakelijke podcast over daten anno 2020 (met uiteraard aandacht voor daten in tijden van corona!). In Datevermaak gaat het over date-apps, de verschillende datingfases én de date-ervaringen van de drie hosts Timo, Lisa en Lieke. Terwijl zij zelf op date gaan, nemen ze vanaf het toilet fragmenten op waarin ze de voortgang bespreken. ‘Wij slaan de flaters, zodat jij dat niet meer hoeft te doen.’

Gedurende de eerste COVID-19-golf in Nederland houdt Armand Girbes, hoofd van de ic in VUmc, een audiodagboek bij. In de auto op weg naar huis spreekt de intensivist en Arts en Auto-blogger zijn overpeinzingen uit in de Argos-podcast Dagboek van een IC-chef. Zo krijg je een uniek inkijkje in de meest hectische periode in Girbes’ loopbaan.

In het Amerikaanse Freakonomics (spin-off van het gelijknamige boek uit 2005) belicht journalist Stephen Dubner op een creatieve en tegendraadse manier economische verschijnselen. Met geregeld een link naar de zorg en de farmaceutische industrie in het bijzonder. Zoek in de meer dan 400 afleveringe in elk geval Bad Medicine part 1, 2 en 3 uit 2016 even op, voor de grootste blunders in de geneeskunde.

In de podcastserie Koffieco gaan drie coassistenten op pad om, gewapend met een kop koffie, ‘de leukste, interessantste en meest inspirerende medici van Nederland’ het hemd van het lijf te vragen. In afleveringen van circa 45 minuten schetsen ze een beeld van de verschillende vakgebieden en initiatieven in de medische wereld.

Delen