Polderende huisartsen

Nee, de Landelijke Huisartsen Vereniging geeft geen stemadvies. Voorzitter Ella Kalsbeek zegt het duidelijk: “De huisartsen zijn mans genoeg om hun eigen afweging te maken”. Ze voegt er wel direct aan toe: “Maar we hebben wel op een rijtje gezet wat de verschillende politieke partijen vinden van de zorg, zodat je – als je het belangrijk vindt om daardoor je stem te laten bepalen – heel goed kunt zien voor welke partij welk onderwerp belangrijk is op welke manier”.

Wie het LHV-dossier hierover leest, ziet dat bijna alle partijen wel wat over huisartsenzorg zeggen en het belang hiervan onderkennen. Terecht natuurlijk. Wat echter ontbreekt, is antwoord op de vraag of politieke partijen aansluiten bij de wens van de LHV tot praktijkverkleining. In haar videoboodschap zegt Kalsbeek: “Ik denk dat het belangrijk is dat de huisartsenpraktijk minder patiënten heeft zodat er meer tijd is voor een goed gesprek, voor nog wat extra aandacht voor al die oudere mensen die gewoon veel aandacht nodig hebben. Om samen beslissingen te nemen over ingrijpende behandelingen wellicht.”

Moet pleidooi LHV voor praktijkverkleining voor alle huisartsenpraktijken de norm worden?

Tijd voor dat gesprek is inderdaad essentieel. Het is echter de vraag of dit betekent dat praktijkverkleining voor alle huisartspraktijken in ons land de norm moet worden. Francine Francke (directeur bedrijfsvoering Stichting Gezondheidscentra Amsterdam Zuidoost) zegt in een recent interview in De Eerstelijns blij te zijn met het voorstel voor praktijkverkleining van de LHV, maar pleit er wel voor die praktijkverkleining gefaseerd door te voeren. Het zijn vooral de praktijken in achterstandswijken en de praktijken met een verhoudingsgewijs grote populatie ouderen die nu in de problemen komen, en dat zijn natuurlijk niet alle huisartspraktijken in Nederland. Politiek is polderen, stapje voor stapje naar je doel toe werken, dat zou Ella Kalsbeek toch moeten weten.

Delen