Politiek akkoord vrije artsenkeuze

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft donderdag een akkoord bereikt met coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de vrije artsenkeuze. Er is overeengekomen dat de keuzevrijheid binnen de eerstelijnszorg overeind blijft, maar in de tweede lijn afhankelijk wordt van de gekozen zorgpolis.

 

Wanneer dit akkoord – dat nog door de Tweede Kamer moet worden goedgekeurd – in 2016 van kracht wordt, zullen verzekeraars niet langer verplicht zijn om zorg te vergoeden bij zorgverleners waarmee geen contract is afgesloten. In de praktijk komt dit erop neer dat de verzekeraar gaat bepalen naar welke ziekenhuizen, medisch specialisten of psychologen hun verzekerden wel en niet mogen worden doorverwezen.

Deze regeling geldt niet voor zorgverlening in de eerste lijn. Patiënten zullen hun eigen huisarts, tandarts en fysiotherapeut kunnen blijven kiezen.

Afhankelijk van de gekozen polis zullen verzekerden meer of minder keuzemogelijkheden hebben. Hoe duurder de polis, hoe meer keuzemogelijkheden. Bij de goedkoopste ‘budgetpolissen’ zal de variatie in het aanbod zeer beperkt zijn. Advocaat Gerard Spong stelde op 4 juni tijdens een debat rond de vrije artsenkeuze op BNR nieuwsradio dat hiermee de grondrechten van minder draagkrachtige patiënten worden aangetast. Het brengt hen volgens Spong in een positie waarin ze niet echt een keuze meer hebben, waardoor zij, financieel noodgedwongen, in “de wurggreep van de zorgverzekeraar komen.”

Als reactie op de plannen om de vrije artsenkeuze te beperken is VvAA – ledenorganisatie voor medisch professionals –  enkele weken terug een online petitie gestart om zorgverleners én patiënten tegen deze ontwikkeling in het geweer te brengen. Deze heeft inmiddels ruim 120.000 adhesiebetuigingen opgeleverd.

Op BNR-nieuwsradio laat Edwin Brugman, directeur kennismanagement en netwerken bij VvAA, weten zeer ontevreden te zijn met het bereikte akkoord: “Mensen kunnen als ze niet tevreden zijn nu kiezen voor een andere arts. Op het moment dat ze van mening zijn dat de arts niet functioneert, dan hebben ze alle vrijheid om naar een ander toe te gaan. Dat kan in de toekomst zelfs nog wel eens anders zijn. Daarbij komt dat zorgverzekeraars helemaal niet de kwaliteiten in huis hebben om de kwaliteit van zorgverleners te beoordelen.”

Luister hier het interview met Edwin Brugman terug.

Luister hier het BNR-zorgdebat terug.

 

Delen